KostrenaZeleni kantunić

Korov ili lijek – edukativne radionice održane u Kostreni

U kostrenskom Rasadniku održana je edukativna radionica “Korov ili lijek” koja je realizirana u suradnji Ekoregija Kostrena i Udruga EteriCo – aromaterapija.

Vrijedne ruke vrtlara Ekoregije i znanje članica Eterica o ljekovitom djelovanju biljaka već se po četvrti put pokazala kao idealna kombinacija za otvaranje novih pogleda na kostrenske urbane vrtove. Ovoga puta pričalo se o korovu, “nepoželjnim” biljkama koje uporno pokušavamo iskorijeniti iz vrtova, parkova i okućnica. Na radionici se razgovaralo i o ulozi korova u našem ekosustavu, o hrani za pčele i druge oprašivače koji omogućavaju nama hranu, ali i o ljekovitim svojstvima pojedinih vrsta “korova”.

Šetnjom kostrenskim poljem lavande mogu se vidjeti pirika, žuti kokotac, vodopija, divizma, dimnjača, rusomača, maslačak, trputac, sljez, kopriva, gavez, divlja maćuhica, odnosno samoniklo ljekovito bilje čije nam dragocjene molekule pomažu kod raznih bolesti, a mi ga najčešće potpuno nepravedno nazivamo korovom.

Iz Ekoregije Kostrena, čiji su članovi sudjelovali na radionici “Korov ili lijek”, poručuju da ovo bilje zasigurno više neće svrstavati na margine jer su dobili znanja o načinu na koji ga mogu iskoristiti u ljekovita svojstva. Za sudionike radionice korov je dobio jednu sasvim novu dimenziju

Za kraj, polaznici su od biljaka koje su pronašli izradili vodeno-glicerolni ekstrakt koji je izuzetno dobar za kožu kako bi ona bila hidrirana i mekana.

Realizacija programa “Ekološko-edukativnih radionica i promoviranja zdravog načina života” održava se uz potporu Općine Kostrena.