InformacijeKostrena

Kostrena dobila devet vanjskih i dvije unutarnje pristupne točke besplatnog javnog interneta

Zahvaljujući inicijativi Europske komisije WiFi4EU i vaučeru vrijednom 111.506,00 kuna, Kostrena je dobila devet vanjskih i dvije unutarnje lokacije besplatnog javnog interneta.

Općina Kostrena uspješno se kandidirala za bespovratna sredstva EU kroz projekt WiFi4EU kojim se promiče besplatan bežični internet za građane diljem Europe u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji. Besplatan i dostupan internet posebno je važan u današnjim uvjetima pandemije, kada o njemu ovise različite usluge građanima i sustav informiranja o svim važnim temama poput onih zdravstvenih. O internetu danas ovisi i sustav obrazovanja kao i obavljanja niza poslova koji se sve češće rade na daljinu.

Kroz projekt koji je realiziran u suradnji s partnerima Krk sistemi i Optima Telekom, Kostrena je dobila devet vanjskih i dvije unutarnje pristupne točke besplatnog javnog interneta na području obalne šetnice, od Jedriličarskog kluba Galeb do lučice Stara voda, zatim na prostoru sportskog kompleksa Žuknica (boćalište i nogometni stadion), te u zgradi općinske uprave.

Hrvatska je iz fonda Europske unije namijenjenog inicijativi WiFi4EU u prvom krugu podjele povukla 3 milijuna i 360 tisuća eura. Za vaučere se kandidiralo 336 hrvatskih gradova i općina, od čega ih je 224 dobilo maksimalnu vrijednost poticaja u protuvrijednosti od 15 tisuća eura među kojima je i Općina Kostrena.