Sport

Kostrena Mountain Trail ugostila vrhunske trkače

Utrka se trčala na dvije staze:  KMT10 (Ljubičasti trail), u dužini od 10 kilometara i KMT15 (Zeleni trail) u dužini od 15 kilometara, a sudjelovalo je više od 200 trkačica i trkača.

Na startu utrke

Izvrstan početak nove trail destinacije

– Drago mi je što je Kostrena trail već u svojem prvom izdanju okupio respektabilan broj sudionika koji pokazuje da su osim nas, potencijal ove utrke prepoznali i vrhunski trkači. Kostrena trail nastavak je našeg usmjerenja i nastojanja da Kostrenu snažnije afirmiramo kao outdoor destinaciju i predstavimo njezine zelene adute. istaknuo je općinski načelnik Dražen Vranić na otvorenju međunarodne utrke Kostrena Mountain Trail u organizaciji Sportskog rekreativnog društva Alpe Adria Trek i Trail iz Rijeke.

Kostrena ima neiscrpne mogućnosti

Pobjednici

Nakon starta na parkiralištu ispod zgrade Općine Kostrena, koje je ujedno bilo i cilj, natjecatelji su prolazili zelenim dijelovima Kostrene duž planinarskih i biciklističkih staza otkrivajući neke od najljepših kostrenskih predjela i vidikovaca. Na stazi dugoj 15 kilometara najbrži je bio Miran Cvet, Matija Razum zauzeo je drugo mjesto dok je treći bio Simon Strnad.  Na stazi od 10 kilometara najbrže je u cilj ušao Dino Vidmar, a slijedili su Vladimir Slunjski te Dubravko Malešić.

– Kostrena će se afirmirati u međunarodno poznatu trail destinaciju. – zaključio je Matjaž Štanfel iz organizacijskog tima naglasivši kako se na malom području konstantno izmj

enjuje podloga staza, vegetacija, konfiguracija terena, a uza sve to staze imaju i povijesni značaj pa tako prolaze Rupnikovom linijom – obrambenom crtom izgrađenom u vrijeme Kraljevine Jugoslavije za obranu od mogućeg talijanskog napada, a trči se i pokraj utvrde Solin, nastale još u kameno doba.

Proglašenje pobjednika

Slavni trkači u Kostreni

– Na prvom izdanju Kostrena Mountain Trail sudjelovali su Simon Strnad, svjetski veteranski prvak u brdskom trčanju; Miran Cvet, svjetski veteranski prvak u planinskom trčanju; Matija Razum, prvak Hrvatske u orijentacijskom trčanju i član reprezentacije; Andraž Hribar, prvak Slovenije u orijentacijskom trčanju; Helena Gleđa, prvakinja Hrvatske u trail trčanju; Ante Živković, član reprezentacije u trail trčanju; Zoran Žilić, višestruki prvak Hrvatske u krosu i polumaratonu te mnogi zaljubljenici u trčanje.

 

Plogging – ljubav prema trčanju i prirodi

Jeste li čuli za plogging? Riječ je o švedskom trendu koji spaja ljubav prema trčanju i okolišu na način da se tijekom jogginga pokupi otpad na koji se naiđe putem. Čak 75% Šveđana poznaje pojam plogginga, a prihvaćen je diljem svijeta. Trčanje s ciljem očuvanja okoliša ne zahtijeva mnogo: tek rukavice i vreću za prikupljanje otpada. Pritom je primarno trčanje, a zaustavljanje i sagibanje doprinose dodatnom aspektu tjelovježbe. Dok se pripremate za drugo izdanje Kostrena Mountain Trail utrke, pozivamo vas na plogging kako bismo pomogli očuvanju okoliša naše Kostrene.