Kostrena

Kostrena odlučna u namjeri rješavanja problema divljači na svojem području

Poput brojnih drugih gradova i općina i Kostrena se već duže vrijeme bori s prekobrojnom populacijom divljih svinja na svojem području. Uz veliku materijalnu štetu na javnim i privatnim površinama, riječ je i o ozbiljnom sigurnosnom problemu koji utječe na kvalitetu života mještana.

Unatoč tome što je općinska uprava sa svoje strane poduzela sve što je u njezinoj moći kao i značajnim ulaganjima u sva do sad predlagana rješenja, problem se nije riješio, jer nije riječ o lokalnoj situaciji nego o nedostatku sustavnog upravljanja prekobrojnom populacijom divljači na širem teritoriju. Nakon sastanka s predstavnicima susjednih jedinica lokalne samouprave, policije, lovaca i veterinara polovicom rujna te sastanka s LD Jelen radi planiranja aktivnosti izgona divljači, jučer je u Općini Kostrena održan sastanak s predstavnicima tvrtki koje se profesionalno bave lovstvom i kontrolom populacije divljači kako bi se ispitale dodatne mogućnosti i rješenja kojima bi se moglo utjecati na smanjenje populacije divljači u naseljenim područjima Kostrene.

Uz akcije izgona i izlova prekobrojne divljači koje će na terenu i nadalje provoditi LD Jelen, nakon zajedničkog obilaska terena predloženo je postavljanje trajnih kaveza (lovki) s mamcima na više lokacija koje su se pokazale kao vrlo učinkovite u smanjenju populacije kroz duži vremenski period. Također je potrebno raščistiti što veći broj obraslih površina kako bi se smanjio broj pozicija na kojima će se divljač zadržavati.

Načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić odlučan je u namjeri da Općina Kostrena neće odustati od traženja rješenja: – I kao općinski načelnik i kao mještan Kostrene, nezadovoljan sam i zabrinut ovakvom situacijom. Cijelo vrijeme se vrtimo u bespućima administracije, poduzimamo sve što je u našoj moći i u skladu sa zakonskim odredbama, no bez značajnih pomaka. Problem ne samo da se ne rješava, nego stanje na širem području postaje sve gore. U Kostreni je na žalost već gotovo postalo „normalno“ da nas je navečer strah pustiti djecu samu da se vraćaju kući, otići baciti smeće u kontejner ili prošetati kućnog ljubimca i s time se ne mogu pomiriti. A  sličan problem prisutan je i u drugim općinama i gradovima na našem području. U konačnici, divljač je vlasništvo Republike Hrvatske i očekujemo da se u rješavanje problema kao i u saniranje posljedica intenzivnije uključe svi dionici, od nadležnog ministarstva, županije, do lovačkog saveza jer bez podrške i zajedničke suradnje nećemo uspjeti“.

Prošle godine je Općina Kostrena izradila i usvojila Program zbrinjavanja divljači izvan lovnog područja kako bi se odstrel divljači mogao vršiti i u naseljenim područjima, no unatoč tom Programu Lovačko društvo Jelen do sada nije uspjelo ostvariti značajnije pomake zbog čitavog niza drugih ograničavajućih propisa. Naručen je i nadzor teritorija termo-vizijskom kamerom da se lakše utvrde pozicije na kojima divljač obitava i putovi migracija, pokušalo se pojačanom prihranom zadržati divljač u rubnim nenaseljenim dijelovima,  no sve dosad poduzete aktivnosti rezultirale su minimalnim kratkoročnim učincima. Eliminacijom jedinki s određenog prostora, teritorij u svega nekoliko dana zauzmu druge jedinke jer je riječ o životinjama koje tijekom samo jedne noći mogu prijeći više desetaka kilometara. Problem sve češćeg napuštanja šumskih staništa i spuštanja divljači prema naseljenim mjestima dovodi se u vezu sa sve većim brojem neobrađenih zapuštenih površina i širenjem šume, presijecanjem migracijskih puteva radi izgradnje infrastrukture, izloženosti staništa buci i poremećajem u populaciji prirodnih neprijatelja Zadržavanju divljih životinja na određenom području doprinosi i dostupnost vode i hrane poput neobranih plodova na javnim i privatnim površinama, nepropisno odložen i lako dostupan biološki otpad i ostavljene posude s vodom. Divlje svinje su životinje visoke reprodukcije, posebno u uvjetima kada imaju dovoljno hrane i sigurno stanište što dodatno doprinosi brzoj eskalaciji problema ukoliko se prekobrojnost sustavno ne kontrolira.

Za ovaj vikend LD Jelen najavio je akciju izgona i uklanjanja divljači na području od Žuknice do Urinja, no nitko u Kostreni ne gaji preveliku nadu da će ova akcija osigurati neke trajnije rezultate. LD Jelen svakih nekoliko mjeseci provodi aktivnosti na terenu, no svejedno nema nikakvih pomaka. Konkretniji rezultat eventualno bi se mogao postići zajedničkim akcijama na širem području.