KostrenaSport

Kostrena potvrđuje svoj status kao destinacija cikloturizma

S ciljem brendiranja Kostrene kao destinacije cikloturizma, Turistička zajednica općine Kostrena postavila je novu servisnu stanicu za popravak bicikala, čime je postala prva takva općina na području PGŽ-a koja pruža takvu uslugu biciklistima.

Stanica za popravaka bicikala izrađena je od nehrđajućeg čelika visoke kvalitete, a omogućuje manje popravke bicikala i pumpanje guma. Stanica sadrži i spremnik s najčešće korištenim alatima jednostavne primjene za brzi popravak.

Bike friendly destinacija

U ovom trenutku globalne krize uzrokovane virusom COVID-19, Kostrena se odlučila okrenuti dodatnom razvoju cikloturizma, kao najbrže rastuće grane turizma u proteklim godinama. – rekla je direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Belma Džomba te istakla kako je Kostrena  posljednjih godina prepoznata među trkačima i šetačima, a projektom uređenja biciklističkih staza i stvaranjem dodatnih sadržaja, nastoji se profilirati i kao bike friendly destinacija za turiste sklone ovakvom obliku aktivnog odmora.

Jasna vizija Kostrene kao destinacije omiljene biciklistima – Belma Džomba i načelnik Dražen Vranić

Općina Kostrena financirala je uređenje biciklističke i treking staze kojima su obuhvaćene neke dosad nedovoljno valorizirane lokacije duž zelene Kostrene, poput prapovijesnog Solina ili pak Soplja, s dobro očuvanim dijelovima rimskog fortifikacijskog sustava Claustra Alpium Iuliarum koji se u intervalima proteže od Kostrene do Posočja u Sloveniji i dio je prekogranične destinacije kulturnog i zelenog turizma Claustra+.

– Izuzetno mi je drago što naša Turistička zajednica pokazuje snažnu inicijativu da što bolje iskoristimo svoj turistički potencijal. Biciklizam nudi priliku baš za to kao i za cjelogodišnji turizam pa je stoga i jedno od naših usmjerenja. Unatrag dvije godine pokrenuli smo novo outdoor događenje Kostrena bike čija su oba izdanja bila odlično posjećena. Sudionike je privukla upravo raznolikost naših staza koje povezuju more i naš zeleni dio. – rekao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Razvijanje cikloturizma

U planu je nadogradnja već postojeće infrastrukture sustava smještajnih objekata specijaliziranih za prihvat biciklista. Za takvu vrstu usluge nužno je osigurati ponudu koju gosti poput biciklista očekuju, kako u samom smještaju, tako i na razini destinacije – od razrađenih staza, biciklističkih vodiča, pružanja specijaliziranih usluga poput najma, servisa, prijevoza do sudjelovanja na manifestacijama, stoga je predviđeno i provođenje specijalnih edukacija za iznajmljivače upravo na temu cikloturizma.

Takvo usmjerenje i inicijativu pozdravio je i jedan od ponajboljih hrvatskih biciklista, Robert Kišerlovski, koji je postavljanje servisne stanice ocijenio kao malom velikom stvari za bicikliste i važnu infrastrukturu želi li se Kostrena usmjeriti prema cikloturizmu.

Prva servisna stanica u Primorsko-goranskoj županiji

Dobro nam došli, turisti – biciklisti!

Pored nove servisne stanice postavljene su informativne table na kojima se mogu vidjeti biciklističke staze Kostrene, klasificirane u dvije kategorije – srednje zahtjevne dužine 13,8 km i zahtjevne dužine 12,4 km. Staze su obilježene standardiziranim biciklističkim oznakama koje vozačima pružaju sve potrebne informacije. Osim biciklističkih oznaka, duž staza postavljene su i informativne table s kratkim opisima zanimljivih lokaliteta kroz koje prolaze.

– Zahvaljujemo našem donatoru, tvrtki Ideja d.o.o. koja je prepoznala našu inicijativu i pomogla nam u postavljanju prve stanice za popravak bicikla u našoj županiji. – napomenula je direktorica Belma Džomba. Uz kvalitetan smještaj i uređene plaže, Kostrena je ovim projektom dobila novi turistički sadržaj i ponudu koja je odličan način za razgledavanje i upoznavanje kraja i predstavlja iskorak ka razvoju cikloturizma, jednog od najbrže rastućih oblika turizma.