Kostrena

Kostrena spremna za turističku i sportsko-rekreativnu sezonu

Kao uvod u sportsko-rekreativnu sezonu, ovoga je petka na platou Sportske dvorane u Kostreni prvi put vježbao tim vodećeg hrvatskog sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska s Renatom Sopek.

– Divno je bilo ponovno vježbati s građanima na otvorenom. Ljudi su željni aktivnosti i socijalnog kontakta nakon mjeseci svojevrsnih izolacija u pandemiji! – zaključila je Renata Sopek. Kostrenjani su izvrsno odradili trening uz kineziologe Ivu Lončar, Karlu Kaurić i Karla Kligla, a stečena će znanja korporirati u svoje svakodnevne navike.

Tim vodećeg hrvatskog sportsko–edukativnog projekta Aktivna Hrvatska nastavlja s treninzima na otvorenom. Jedan od rijetkih sunčanih dana u posljednje vrijeme Kostrenjani su iskoristili za trening na platou ispred Sportske dvorane. Aktivne Belma Džomba, direktorica TZ Kostrena, te ambasadorica i voditeljica projekta Renata Sopek izvrsnom su energijom poticale vježbače na aktivnost. Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora. Generalni partner projekta je HEP, a ovdje se održao uz podršku TZ Kostrena.

Savjeti za svaki dan

Lukrecija Dragić i Tina Živković koje su vodile trening predložile su i sljedeće: – Nekoliko običnih savjeta može nam život učiniti zdravijim i aktivnijim, a oni su: izdvojite barem 20 minuta dnevno za tjelesnu aktivnost, već lagana šetnja donosi broje dobrobiti za vaše srce i tijelo. Kad god možete, zamijenite lift stubama, poslovni sastanak ili kava s prijateljima može se zamijeniti šetnjom. Vozite bicikl na posao ili prošetajte barem jednu autobusnu stanicu!

Renata Sopek, Dražen Vranić i Belma Džomba

Građani Kostrene pokazali su koliko je važno redovno vježbati. Zahvaljujem timu Aktivne Hrvatske na izvrsnoj energiji i edukaciji koju ćemo implementirati u vlastite živote! – ovom je prilikom poručio načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić. Treninzi Aktivne Hrvatske nastavljaju turneju Hrvatskom pa se očekuju treninzi u Vodicama, Daruvaru, Sisku, Vinkovcima i dr.

 

Bike-tura: Claustra s okusom soli

Nakon perioda hladnijeg vremena te pandemije koji su nas sve uspavali, nema boljeg načina buđenja organizma od tjelesne aktivnosti, stoga TZO Kostrena već idući vikend planirana održavanje vođene bike ture – Claustra s okusom soli. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznaju više o razdoblju vladavine Rimljana.

Svi sudionici po završetku vođene ture bit će u mogućnosti upoznati se sa domaćim OPG proizvođačima te kušati voćni namaz i liker od drenjule, mladi kozji sir kao i med iz ekološkog uzgoja s područja Kostrene.

Eko-akcija uz mnoštvo događanja

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena, a pod pokroviteljstvom ustanova koje djeluju na području Općine Kostrena održat će se 27. Eko-akcija.

Centar kulture Kostrena ekološkoj će akciji donirati kugle s efektivnim mikroorganizmima koje čiste i obnavljaju morsko dno, a bit će bačene duž kostrenske obale te na taj način doprinijeti očuvanju dobre kakvoće mora, kojom se Kostrena ponosi.

Mnoštvo događanja u lipnju

TZO Kostrena i Udruga 60 +/-  organizirat će Ex tempore u  jutarnjim satima  te će slikaricama  amaterkama s riječkog područja osigurati 12 slikarskih platna koje će tijekom dana oslikati na temu primorskih motiva, a zatim će biti donirane na aukcijskoj prodaji slika u sklopu međunarodne manifestacije „Fiumanka“.

Podizanje međunarodno prepoznatljive oznake Plave zastave u uvali Svežanj postala je tradicija uoči početka glavne turističke sezone te kao takva za Kostrenu ima posebno značenje. Malo gdje se na tako malom prostoru odvija suživot industrije i turizma, koji ujedinjuje nastojanja za visokim ekološkim standardima i dobrom suradnjom te pomaže u boljem turističkom pozicioniranju Kostrene.

“Safe Stay” iznajmljivači u Kostreni

Svjesni činjenice da je nulta točka ovogodišnje turističke sezone pitanje epidemiološke situacije, iznajmljivači na području TZO Kostrena uspješno su se pripremili u skladu s epidemiološkim standardima te postali nosioci “Safe Stay” oznake čime se jasno šalje poruka da se poštuju sve mjere te da je gost ovdje siguran.

Kutak za fotografiranje

Posjet novoj destinaciji ili ponovni povratak u omiljenu destinaciju, važni su trenutci koje većina želi zabilježiti te čuvati kao uspomenu. Iz tog razloga, TZO je i za ovaj trenutak obilježavanja početka nove turističke sezone, ukrasila prigodni kutak za fotografiranje u uvali Žurkovo koji će svim posjetiteljima Kostrene boravak učiniti još ljepšim i zanimljivijim.

Fotografije Aktivne Hrvatske: Filip Popović