Kostrena

Kostrenska knjižnica otkriva nam tko su “najčitatelji” i koje su najčitanije knjige u 2023.

Knjižnica je i ove godine prigodnim poklonima, godišnjom članarinom i knjigom nagradila svoje korisnike koji puno i rado čitaju 

“Knjige su naše najtiše i najvjernije prijateljice, najlakše je doći do njih, daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice”, rekao je Charles W. Eliot. S time se slažu i u Narodnoj knjižnici Kostrena pa su, potičući kulturu čitanja od najranije dobi, nagradili svoje najvjernije korisnike prema tri kategorije: najbolji čitatelj vrtićke dobi, najbolji čitatelj školske dobi i najbolji odrasli čitatelj.

Najčitatelj vrtićke dobi – Mateo Pajić

Najmlađi najčitatelj je petogodišnji Mateo, polaznik skupine “Krijesnice” Dječjeg vrtića Zlatna ribica. Članom Knjižnice postao je 2022. godine i u kratkom vremenu zaslužio je zavidnu titulu. U 2023. godini posudio je čak 65 dječjih slikovnica.

Mama mu čita od najranijih godina i svakako je zaslužna što je Mateo razvio veliki interes za knjige. Voli razne teme u slikovnicama i pričama, zainteresirano ih sluša i doživljava. Vrlo je kreativan i osim čitanja jako voli crtanje. Uživa u svakom posjetu Knjižnici i s puno veselja istražuje sve police s dječjim knjigama.

Najčitateljica osnovnoškolske dobi – Katarina Borucinsky

Katarina je sedmogodišnjakinja, učenica prvog razreda OŠ Kostrena i najčitateljica u kategoriji osnovnoškolske dobi. Da je velika zaljubljenica u čitanje potvrđuje i brojka od 69 naslova pročitanih slikovnica i dječjih knjiga.

U Knjižnicu je učlanjena 2019. godine i od najranije dobi je posjećuje sa svojom mamom, koja joj je otkrila čaroliju knjiga i čitajući joj od najmlađe dobi pobudila ljubav prema knjigama. Iako kao prvašić ima dosta školskih obaveza, Katarina redovito posjećuje Knjižnicu i uživa u brojnim novim dječjim knjigama. Posebno voli seriju slikovnica švedskog autora Svena Nordqvista o Findusu i Pettsonu, a kao najdraži naslov izdvojila je “Pettson ima loš dan”.

Najčitateljica među odraslim korisnicima – Tamara Trošelj

Dugogodišnja korisnica Knjižnice gospođa Tamara, umirovljenica i mještanka Kostrene, u 2023. godini pročitala je ukupno 107 knjiga.

Čita od ranog djetinjstva, od osme godine, kada je na poklon dobila prvu knjigu autorice Johanne Spyri – “Heidi”. Tu se rodila ljubav i čitanje je postalo obavezni dio njezina dana.

Po struci nastavnica hrvatskog jezika i povijesti članica je od 2006. godine i sve ovo vrijeme rijetko prođe tjedan da ne posjeti Knjižnicu. Voli raznolike žanrove knjiga premda tu ne bi ubrojila znanstvenu fantastiku. Kao omiljene autore izdvaja Kristijana Novaka i Fredrika Backmana. Backmanova knjiga “Pobjednici” iz serijala “Medvedgrad” naslov je koji bi izdvojila među brojnim pročitanim.

NAJČITANIJE KNJIGE U 2023. GODINI

Književnost

1. SAMO JEDNA NIT, Tracy Chevalier

2. LEKCIJE IZ KEMIJE, Bonnie Garmus

3. DJEVOJKA IZ MOČVARE, Delia Owens

4. ZBOGOM, IZABEL: roman noir, Goran Tribuson

5. ČITAM TE KAO KNJIGU, Emily Henry

6. DOŽIVOTNA ROBIJA, Vedrana Rudan

7. ATLAS: PA SALTOVA PRIČA (završnica sage o Sedam sestara), Lucinda Riley i Harry Whittaker

8. GRETA: GODINE LJUBAVI, GODINE SJEĆANJA, Susanne Abel

9. KUĆNA POMOĆNICA, Freida McFadden

10. PAČINKO, Min Jin Lee

11. POSLJEDNJA KNJIŽARA U LONDONU, Madeline Martin

12. SOBARICA, Nita Prose

13. TOSKANSKA GROFICA, Dinah Jefferies

14. USPOMENE NA NJEGA, Colleen Hoover

15. AFERA CHRISTIE, Nina de Gramont

 

Publicistika

1. KAKO SE IZLIJEČITI OD SVOJE OBITELJI: ZA ONE KOJI SE ŽELE OSLOBODITI TERETA PROŠLOSTI, Juliette Allais

2. LJUDI: KAKO SMO SJE*ALI SVE ŠTO SMO MOGLI, Tom Phillips

3. ZAŠTO SU FRANCUSKINJE MLADE I U PEDESETIMA, Mylene Desclaux

4. DEKODIRAJ SVOJ EMOCIONALNI OTISAK: VODIČ KROZ SISTEMSKE I OBITELJSKE KONSTELACIJE, Judy Wilkins-Smith

5. REZERVA, Princ Harry

6. DOBRE VIBRACIJE, DOBAR ŽIVOT: VAŠ VODIČ ZA ŽIVOT KAKAV PRIŽELJKUJETE, Vex King