KostrenaKultura

Kostrenski gnjurci – izložba fotografija

Svi kupači dobro poznaju gnjurce koji s kojim se već godinama druže u moru od Podurinja do plaže ispod prenoćišta Lucija. Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Centar kulture Kostrena pozivaju na izložbu fotografija kojima je gnjurce ovjekovječio Bruno Bontempo.

U ponedjeljak, 20. ožujka 2023. godine u 19 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održat će se svečano otvaranje izložbe koju će se moći razgledati do 7. travnja 2023. godine u radno vrijeme Knjižnice Kostrena (ponedjeljak, srijeda i petak od 8 do 16 sati, utorak i četvrtak od 13 do 20 sati).

Strpljivi i neustrašivi morski vranac, kojeg popularno zovemo gnjurac ili morovran, ima sjajno crno perje sa zelenim metalnim odsjajem, vitko tijelo, dug i tanak vrat koji podupire gipku glavu, oštar crni kljun sa žutim rubovima, oči smaragdno zelene sa uskim žutim prstenom… Vješti lovci i ronioci, radosno i slikovito nas razveseljavaju svojim vrtoglavim piruetama u vodi ili svojim brzim, pravilnim, tihim letom tik iznad površine mora, skoro bez mahanja krilima. Kada na stijenama uz obalu strpljivo suše raskošna krila, pokazajući svu svoju ljepotu i veličinu, vjerojatno i oni promatraju upitno i znatiželjno nas kupače dok ih gledamo začuđeni i zadivljeni… – objašnjava autor Bruno Bontempo zadivljenost gnjurcima.

Izložba se sastoji od dva dijela: uz klasične kolor fotografije autor se odlučio poigrati djelomičnom digitalnom obradom slike kako bi malo maštovitije dočarao vijugave, harmonične, valovite pokrete gnjuraca.

Bruno Bontempo rođen je u Rijeci 1950. godine. Pripadnik je Talijanske zajednice a radio je više od četiri desetljeća u EDIT-u kao novinar i urednik u dnevnom listu La Voce del Popolo i u dvotjedniku Panorama. Usporedno s ljubavlju prema prirodi, planinama i putovanjima, od sredine 70-ih gaji strast prema fotografiji, aktivnosti kojom se bavi isključivo amaterski, koristeći, pri tome, samo osnovnu fotografsku opremu.  Tridesetak godina sudjeluje na natjecanju za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima (Plemenita Istra) na kojem je više puta nagrađivan, kao i na natječajima riječkih fotoklubova. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi i postavio dvije samostalne: Donne (Žene) 1996. i Fiume allo specchio (Rijeka u zrcalu) 2017. te zajedno sa kolegom Luciom Vidottom Astrazioni fiumane (Riječke apstrakcije) 2022. godine.

Na izložbi “9. Salon crno-bijele fotografije 100+1” Fotokluba Color iz Rijeke postavljenoj u Muzeju Grada Rijeke krajem prošle godine, njegova kolekcija pod nazivom Kostrenski gnjurci osvojila je drugu nagradu. Kao kupač na plažama Žurkova, tijekom nekoliko ljeta, često je imao priliku snimati gnjurce u raznim fazama njihova odmora na stijenama te je skupio priličan broj fotografija, od kojih je odabrao nekolicinu za izložbu u Narodnoj čitaonici u Kostreni, kao mali doprinos Svjetskom Danu voda, koji se obilježava 22. ožujka.