KostrenaZeleni kantunić

Kostrenski vjesnici proljeća

Trebamo se samo osvrnuti uokolo i uvijek će nas iznova oduševiti bogatstvo kostrenskog krajolika, a prve proljetnice smiješe nam se već početkom godine.

Uvijek se iznova oduševim kada potkraj stare ili u prvim danima nove godine pronađem u kojem zaštićenom kutku livade prvu ljubičicu. Nedugo potom i prve će visibabe promoliti svoje snježnobijele glavice, krajem siječnja rascvast će se i bergenije, a u veljači već možemo osjetiti opojni miris rascvalih zumbula ili razveseliti se prvim narcisima.

Ima i jedan zimzeleni grm koji nalazimo u svim dijelovima Kostrene, od obalnog puta pa sve do zelenih površina u srcu Kostrene, zove se viburnum tinus i priprema se za cvatnju već u siječnju, a u veljači je u punom cvatu.

Ljubičica ili fijolica

Ljubičica je cvjetnica iz porodice viola, trajnica je, mirišljavih plavih cvjetova, mada možemo pronaći i bijele i ljubičaste cvjetove. U Kostreni je vrlo rasprostranjena.

Visibaba

Visibaba je rod biljaka iz porodice amaryllidaceae, s oko 20  različitih vrsta. Visibabe su jedna od proljetnica što najranije cvate. Udomaćene su u Europi i Aziji. U Hrvatskoj je zakonom zaštićena. Na našem području visibabe rastu na vršnim dijelovima Kostrene i počinju cvatnju već u drugoj polovici siječnja.

Zumbul ili fijacenta

Zumbul, manji rod jednosupnica s tri priznate vrste lukovičastih trajnica iz porodice šparogovki koje rastu po Euroaziji i Sjevernoj Americi, poglavito u Iranu i Turkmenistanu. U Hrvatskoj je prisutna vrsta istočnjački zumbul, mirisna trajnica s brojnim kultivarima. U Kostreni još uvijek možemo po livadama pronaći staru autohtonu vrstu zumbula prekrasne plave boje i opojnog mirisa.

Narcis ili ćuk

Sunovrat je biljni rod porodice amaryllidaceae kojemu pripada 116 priznatih vrsta. Ime narcissus dolazi od grčke riječi narkao jer cvijet ima alkaloid s narkotičkim djelovanjem. Potječe iz sredozemnih krajeva Europe. Narcisi su jako popularno cvijeće u našim krajevima. Prvenstveno zbog ljepote, ali iz zbog lakoće uzgoja. Spada u lukovičaste biljke, a naraste do 40-tak centimetara visine, uglavnom je žutih cvjetova, ali nerijetko se mogu naći i oni bijeli.

Stari kostrenski narcisi

U Kostreni je prisutan gotovo u svim vrtovima, svoje prekrasne žute cvjetove otvara već u veljači i pravi je predstavnik vjesnika proljeća.

Viburnum tinus

Crna udikovina, spirit ili lemprika (Viburnum tinus) ukrasni je zimzeleni grm koji naraste do 7 m u visinu i 3 m u širinu. Listovi su sjajni, kožnati, tamnozelene boje. Cvjetovi su sitni, skupljeni u veći cvat bijele boje i promjera do 10 cm. Grozdovi ružičastih pupova otvaraju se u blago mirisne bijele cvjetove u rano proljeće, nakon čega tijekom ljeta (lipanj, srpanj, kolovoz) slijede plavo-crne bobice. Može se saditi kao samostalni ukrasni grm ili kao živa ograda. Otporna je na niske temperature, do – 12 ° C te na mraz i sušu. Zbog svojih svojstava lemprika je našla široku primjenu kao ukrasno grmlje. Odlično podnosi obrezivanje i relativno se lako oblikuje u željene oblike, nije zahtjevna i nije podložna bolestima.

Rascvjetana Kostrena

Iako se ne ubrajaju u tradicionalne proljetnice, razgledajte u fotogaleriji i druge biljke, čija nas ljepota uveseljava u ove još uvijek hladne zimske dane.