KostrenaMore

Kuća kostrenskih pomoraca uskoro kreće u realizaciju

U tijeku je postupak javne nabave za izvođenje radova na uređenju Kuće kostrenskih pomoraca, projekta koji se već dugo najavljuje, a sada je napokon krenulo i njegovo ostvarenje. Otvaranje ponuda planirano je za kraj travnja dok bi početak radova mogao biti početkom ljeta.

Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi nešto preko 2,6 milijuna kuna od kojih je 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma, u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Preostala sredstva za realizaciju projekta osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu.

Predmet nabave su građevinski i obrtnički radovi na sanaciji, adaptaciji i unutarnjem uređenju zgrade bivše zgrade stare škole u naselju Sv. Barbara, u koju se namjerava smjestiti interpretacijski centar „Kuća Kostrenskih pomoraca“. Projektom se planira uređenje zgrade stare škole i njezina prenamjena u interpretacijski centar s ciljem prezentacije kulturne baštine vezane za bogatu pomorsku tradiciju Kostrene. Kuća kostrenskih pomoraca bit će novi kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine čime će se značajno pridonijeti povećanju turističke privlačnosti Kostrene, posebno njezinog istočnog dijela koji će realizacijom projekta dobiti novi vrijedan sadržaj.
Sanacija, adaptacija i uređenje zgrade stare škole izvest će se na način da se neće mijenjati vanjski gabariti građevine, nego će se njezina unutrašnjost prilagoditi novoj namjeni i suvremenim načinima interpretacije baštine.

Pored radova na uređenju Kuće kostrenskih pomoraca, Općina Kostrena u 2021. godini u proračunu ima planirana sredstva za izradu idejnog projekta rekonstrukcije ceste Randići – Sveta Barbara od oko 400 metara kao i za rješenje kritičnog raskrižja u neposrednoj blizini budućeg interpretacijskog centra koje predstavlja spoj na cestu Urinj – Sveta Barbara. U narednim danima raspisat će se postupak jednostavne nabave i ugovoriti izrada idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole.

U drugoj fazi projekta planira se da bi čitav prostor u Svetoj Barbari trebao dobiti novo lice i biti uređen kao jedinstven kompleks, koji uz staru školu čine crkva sv. Barbare, trg i Narodna čitaonica. Uređenjem interpretacijskog centra i okolnih zelenih površina čitav kompleks mogao bi postati novo središte društvenog i kulturnog života Kostrene.