Lagana baklava
„Laganu“ baklavu radim gotovo 40 godina, a recept za ovu baklavu vrlo fine i lagane teksture dobila sam od svoje kunjade, na žalost pokojne, Nade Dujmić.
Sastojci:
½ kg tankih kora za savijaču
Premaz za kore:
4 jaja
1 prašak za pecivo
1čaša šećera (2 dl)
1 čaša ulja (2 dl)
1 jogurt
Nadjev:
100 g mljevenih i 100g sjeckanih oraha
Preljev:
Od 3 čaše (2 dl) šećera i 3 čaše vode skuhati preljev pa vruć preliti preko netom ispečene baklave.
Postupak:
Umutiti jaja i šećer, dodavati naizmjenice ulje, jogurt i na kraju prašak za pecivo koji smo prethodno pomiješali s malo brašna. U pleh redom slagati kore, svaku premazati spravljenim premazom, a svaku treću posipati mljevenim i sjeckanim orasima dok sve ne potrošimo, isjeći na kocke te staviti peći. Pečenu baklavu odmah preliti preljevom. Prije serviranja pustiti da se ohladi, najbolje preko noći.