Kostrena

Ljetno štivo za plažu

U suradnji s Javnom ustanovom Narodna knjižnica Kostrena, u idućim ćemo vam tjednima donositi preporuke za ljetna štiva.

Ima li što ljepše nego udobno se smjestiti u hladovinu plaže uz dobro ljetno štivo? Slažemo se, nema! Zato vam donosimo pet prijedloga što pročitati u ovim ljetnim mjesecima.

Min Jin Lee: Pačinko

Kad se u ribarskom selu Yeongdo, na osam kilometara širokom otočiću uz lučki grad Busan, s rascijepljenim nepcem i iskrivljenim stopalom, rodio Hoonie, nakon dvojice svoje braće jedini preživjeli sin vremešnog ribara i njegove supruge, zapisana je prva rečenica osam desetljeća duge priče o jednoj obitelji; o tajnama koje nadživljavaju one koji ih čuvaju, o ljubavi, o gubicima bolnijima od smrti, o domovini u kojoj si zauvijek stranac i o strancima u kojima si pronašao dom.
Više o sadržaju knjige Pačinko možete pronaći ovdje.

Kristin Hannah: Četiri vjetra

Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritiskom njenog moćnog oca, oni se vjenčaju. Slijepo zaljubljena i odana, u Rafeovoj obitelji pronalazi utočište i dom o kakvom je sanjala. Elsina sreća nije dugo potrajala jer pješčane oluje pustoše plodnu ravnicu, farmeri se muče spasiti usjeve, voda presušuje, a prašina prijeti sve zatrpati. Usprkos svemu, Elsa požrtvovno radi i brine se o djeci, dok se Rafe odaje piću i bijegu od surove stvarnosti. Jednoga dana samo napusti obitelj ostavivši kratku poruku. Slomljena srca, Elsa nema vremena tugovati, mora se boriti za imanje i zemlju koja je postala dio nje. No kad joj sinčić gotovo umre od teške upale pluća, mora donijeti tešku odluku: ostaviti sve što poznaje i otići na zapad, u Kaliforniju, u potrazi za boljim životom…

Sarah Pearse: Sanatorij

Napola skriven gustom šumom i zasjenjen prijetećim planinskim vrhuncima, La Sommet je zastrašujuće mjesto. Iako ga godinama okružuju razne glasine, nekadašnji napušteni sanatorij za liječenje oboljelih od tuberkuloze uspješno je renoviran u minimalistički hotel s pet zvjezdica. Impresivno zdanje na osami visoko u švicarskim Alpama posljednje je mjesto gdje detektivka Elin Warner želi boraviti. No, poziv otuđenog brata Isaaca na proslavu njegovih zaruka ne može odbiti. Elin u hotel stiže usred snježne mećave, a zgrada u njoj budi neobjašnjivi nemir. Kad sljedećeg jutra nestane Isaacova zaručnica Laure, Elin obuzima jeza. Odsječeni od vanjskog svijeta snažnom olujom i zabrinuti zbog Laurine sudbine, gosti već paničare. A još ni ne znaju da Laure nije jedina koja je nestala…

Lucinda Riley: U sjeni masline

Prošle su dvadeset i četiri godine otkako je Helena provela čaroban odmor na Cipru, gdje se prvi put zaljubila. Kad joj njezin kum Angus nakon smrti ostavi sada propalu kuću Pandoru, ona se, sa svojom obitelji i obiteljskim prijateljima, preko ljeta vraća na to čarobno mjesto. Ipak, Helena zna da idilična ljepota Pandore skriva mrežu tajni koje krije od Williama, svog supruga, i Alexa, svog sina. U teškoj dobi od trinaest godina, Alex je razapet između zaštite voljene majke i odrastanja. Jednako tako, očajnički želi saznati istinu o svom pravom ocu.

Matt Haig: Ponoćna knjižnica

Nora je tridesetpetogodišnja neostvarena i depresivna djevojka. Iako obdarena pameću i mnogobrojnim talentima, zapela je u nedorečenosti i manjku ambicija, tugovanju zbog prerane smrti roditelja te kroničnoj osamljenosti i otuđenosti. Za nju je svaki dan težak. Kad joj ugine mačak, Nora će to doživjeti kao završetak posljednje značajne veze u svom životu te zaključiti kako više nikome nije potrebna. No čini se da ni umrijeti nije lako, pa će odluka da si oduzme život, umjesto na onaj svijet, Noru odvesti u Ponoćnu knjižnicu gdje će se odazvati izazovu da proživi neke druge verzije sebe, primjerice onu koja nije odustala od obećavajuće plivačke karijere, otkazala vjenčanje ili napustila uspješni rock-bend koji je osnovala s bratom. Svaki put kad je neki drugi život razočara, Nora se vraća u knjižnicu i nastavlja tražiti savršenu životnu priču, ako takva uopće postoji.

Knjižnica u Kostreni otvorena je tijekom cijelog ljeta, izuzev što u srpnju i kolovozu neće raditi 2. i 4. subotu u mjesecu. Ostale dane u tjednu radit će po uredovnom radnom vremenu za korisnike:
– Ponedjeljak, srijeda, petak od 8,00 do 16,00 sati
– Utorak, četvrtak od 13,00 do 20,00 sati