BrodoviKostrenaŠkola

Ljubav prema brodomaketarstvu od malih nogu

Kostrenski kapetan i nagrađivan brodomaketar Branimir Šoić posjetio je učenike 5. razreda OŠ Kostrena i održao predavanje o brodomaketarstvu.

S ciljem razvijanja ljubavi prema zavičaju i kostrenskoj pomorskoj tradiciji u Osnovnoj školi Kostrena već se nekoliko godina provodi projekt Bez busoli. Uz mnogobrojne aktivnosti od 1. do 8. razreda učenici usvajaju ishode vezane uz lokalnu zajednicu pa je tako kostrenski kapetan Branimir Šoić posjetio učenike 5. razreda i otvorio im vrata u svijet brodomaketarstva.

Učenici 5. razreda pozorno su slušali predavanje o brodomaketarstvu

U organizaciji profesora Tehničke kulture Hrvoja Stupnika i profesorica Hrvatskoga jezika Ine Randić Đorđević i Maje Jelušić Sučević učenici su se za susret pripremali na zanimljive, poticajne i poučne načine pa vam donosimo rebus koji su učenici riješili bez poteškoća.

Uvijek nasmijan i spreman na zanimljivu štoriju iz vremena kad je navigal, kapetan Branimir Šoić rado se odazvao na poziv. Naime, g. Šoić višestruko je nagrađivan brodomaketar koji je prve korake u maketarstvu započeo kad je imao godina koliko ih imaju i petašići koji su ga sa zanimanjem slušali.

Učenici su imali mnoštvo pitanja za g. Branimira Šoića

Na svjetskom natjecanju brodomakatera u Rusiji 2016. godine među više od 250 maketa, ona g. Šoića osvojila je drugo mjesto u svojoj kategoriji. To je bio brigantin Urin, maketa na vesla i jedra. Njegova fregata Essex među 60 izloženih maketa osvojila je prvu nagradu publike, a za maketu Vile Velebita, kultnog broda Pomorske škole Bakar, osvojio je srebrnu medalju i prvo mjesto prema ocjeni publike.

Svašta je zanimalo učenike, od toga koliko je bio velik najveći brod, koliko je vremena potrebno da se izradi maketa, koliko su vrijedne makete pa do toga je li izrađivao i makete drugih vozila. Pitanja su prštala, a g. Šoić odgovarao je duhovito i jednostavno. Izrazio je zadovoljstvo što je pozvan u školu i nadu da će ovaj susret izroditi interesom i ljubavlju prema brodomaketarstvu, hobiju koji zahtijeva strpljenje i posvećenost. Uz zahvalu na suradnji ostvarenoj na uzajamnu radost, g. Šoić poklonio je školi predloške za izradu brodomaketa od papira, a učenici su mu zahvalili prigodnim poklonom. Inače, g. Šoić i ranije je surađivao sa školom i to u nagrađenom projektu “Minuta do puta: put oko svijeta iz školskih kabineta” u kojem je prenosio svoje pomoračke doživljaje.

Višegodišnji školski projekt Bez busoli osmišljen je s ciljem da se učenici povežu s krajem u kojem žive, s Kostrenom i njezinom pomoračkom tradicijom, njezinim geografskim, kulturološkim, gastronomskim, povijesnim i prirodoslovnim značajem. Budući da se kontinuirano provodi, svaki će učenik na kraju svojeg osnovnoškolskog obrazovanja usvojiti niz ishoda vezanih za Kostrenu te time razvijati osjećaj pripadnosti, poznavanja i ljubavi prema zavičaju.

Projekt podržava i Općina Kostrena, a sve se ustanove, udruge, klubovi i pojedinci rado odazovu na suradnju. Jedna od aktivnosti projekta jest Posvoji brod u kojoj učenici prate jedan brod, njegovo kretanje i život pomoraca iz dana u dan. Tu je aktivnost 2006. godine inicirala Ciparska pomorska komora, a školi predložila Katedra Čakavskog sabora Kostrena s g. Berislavom Vranićem kao inicijatorom i podrškom u provođenju. – Cilj je projekta Bez busoli da osnažimo svoje učenike i njihovu povezanost s kostrenskom kulturom i baštinom, posebno tradicijom pomorstva. Imamo mnogo učenika čije su obitelji nedavno odabrale Kostrenu za svoj dom, stoga im na ovaj način želimo približiti kostrensku kulturu, tradiciju i baštinu. – zaključila je ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan.