Kostrena

Lucina – blagdan sv. Lucije

Ako niste, danas svakako posijte pšenicu. Kaže se da pšenica simbolizira život pa će onaj, čija će pšenica biti gušća i zelena, imati plodniju i uspješniju godinu.

13. prosinca slavi se blagdan sv. Lucije, treće zaštitnice Kostrene, nakon sv. Barbare i sv. Nikole. Sveta misa održat će se u crkvi sv. Lucije u 10 i 18 sati.

Zapišite kakvo će vrijeme biti od Lucine do Badnjaka jer stari običaju kažu da svaki od tih 12 dana  predstavlja mjesec u nadolazećoj godini te da će slijed vremenskih prilika tih dana biti jednak tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Od 11 do 13 sati na terasi Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji kuhat će se tradicionalni bakalar na gulaš, a u 18 sati započet će turnir u briškuli i trešeti.

Sveta Lucija mučenica je iz 4. stoljeća, danas se smatra zaštitnicom slijepih i slabovidnih osoba, pisaca, trgovaca, lađara, staklara, krojača i dr. U Kostreni se tradicionalno Lucina dočekuje čistom kućom i slatkim kruhom ili pogačom, orehnjačom ili makovnjačom. Djevojke su crkvu ukrašavale cvijećem, a mežnjar (zvonar) bi se uspeo među zvona i klatnima izvodio posebnu melodiju, toliko lijepu da su Kostrenjani dolazili ranije kako bi uživali u kampananju.

Osnovna škola Kostrena Svečanom sjednicom Učiteljskog vijeća u 15 sati obilježava 15 godina rada kao samostalna škola, a sjednici će nazočiti predstavnici Primorsko-goranske županije, Općine Kostrena, INA-e te kostrenskih ustanova i udruga. Zbog epidemioloških mjera, Sjednica je zatvorena tipa te će se prenositi putem platforme Teams.

Svim mještanima Kostrene čestitamo blagdan svetice-zaštitnice i svim Lucijama, Lucama, Jasnama i Svjetlanama želimo sretan imendan!