KostrenaOpćina - prijatelj djeceVrtić

Majčin dan – praznik u čast majki i majčinstva

Praznik koji je nastao u čast majki i majčinstva, obilježava se svake godine druge nedjelje u svibnju. Ove godine to je 14. svibnja.

U većini zemalja svijeta danas je običaj da se tog dana majke i bake darivaju cvijećem te čestitkama ili malim poklonima.

U kostrenskom vrtiću Zlatna ribica od jasličke se dobi njeguje običaj obilježavanja Majčinog dana. Djeca svih uzrasta u tjednu ususret prazniku izrađuju simbolične i nadasve simpatične poklone za svoje mame: cvijeće od papira, crteže, čestitke, uče recitirati pjesmice… Svake godine pokloni su drugačiji i kreativniji. Osim što djeca uživaju u izradi poklona za svoje mame te razvijaju motoriku i kreativnost, kroz takve teme uče o važnosti obitelji i ulozi roditelja u njihovom odrastanju.

U nastavku vam donosimo galeriju uistinu posebnih poklona koje su ovih dana primile mame u Kostreni, a svim majkama ujedno čestitamo Majčin dan.

Majčin dan počeo se obilježavati početkom 20. stoljeća, a za osnivačicu slovi Anna Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine, u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. Na toj je manifestaciji svoju ljubav prema preminuloj majci obilježila sa 500 bijelih karanfila koje je dijelila drugim majkama. Nakon te inicijative Jervis se posvetila obilježavanju praznika u čast majki te je svojom upornošću postigla da je već 1909. godine u 45 država SAD-a proslavljen Majčin dan. Službenim nacionalnim praznikom proglasio ga je američki predsjednik Woodrow Wilson 1914. godine. Uskoro se taj običaj proširio i po Europi, a zatim i ostalim dijelovima svijeta.