Kafé

Male geste za velike promjene

Diljem svijeta 21. rujna obilježava se Međunarodni dan mira. Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

“Ne postoji put do mira, mir je put.” – Mahatma Gandhi

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i narodima da svojim djelima zajednički šire poruku mira. Dan mira postoji kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

„Čovjek mora za sve ljudske sukobe razviti metodu koja odbacuje osvetu, agresiju i odmazdu. Temelj takve metode je ljubav.“ – Martin Luther King Jr.

U današnje vrijeme, kada smo okupirani poslom, utrkom za uspjehom i lošim vijestima, mir nije dovoljno samo željeti, potrebno je i aktivno djelovati. Možemo započeti malim koracima i promjenama u svojem životu, životu naših obitelji i zajednici. Zagrljaji, tople riječi, pružanje pomoći – sve su to male geste koje čine veliku promjenu.

„Velike promjene počinju od pojedinca; u osnovi mira u cijelom svijetu leži unutrašnji spokoj i mir u srcu svakog pojedinca. Svako od nas može dati doprinos.” – Dalaj Lama

Pokušajmo već danas činiti male dobre stvari, sitne geste koje će započeti širenje dobrote i mira – učinimo to već danas za ljepše sutra!