Kostrena

Manji požar u Kostreni – upozorenje svima

Manji požar koji je izbio jučer u popodnevnim satima na prostoru između Bistro Dal Mare Kostrenka i Diving Center Kostrena brzom intervencijom Vatrogasne postaje Rijeka i DVD Kostrena stavljen je pod nadzor i ugašen.

Požarom je zahvaćeno zeleno raslinje i makija, a uzroci požara još se utvrđuju. Svakako je povod da se pridružimo apelu vatrogasaca koji pozivaju građane na pojačan oprez jer požar može izazvati i samo jedan neoprezno odbačen opušak cigarete!

Budući da na priobalju ovih dana vladaju strahoviti požari, ovaj kostrenski sasvim je dovoljan kao upozorenje na činjenicu da moramo biti oprezni i odgovorni.

Vlada Republike Hrvatske svake godine donosi “Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”. Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstava, tijela državne uprave, javnih ustanova, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, udruga građana te drugih organizacija i tijela uključenih u provedbu mjera zaštite od požara) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru.

Vatrogasni sustav ukupno ima na raspolaganju: 2283 vozila za gašenje požara i spašavanje, 114 vozila za spašavanje s visina, 166 vozila za aparate i posebnu opremu, 3 sanitetska vatrogasna vozila, 10 vozila s opremom za zaštitu od opasnih tvari, 382 zapovjedna vozila, 1165 vozila za prijevoz vatrogasaca, 110 opskrbnih vozila, 146 specijalnih vozila te 61 plovilo. Također, na raspolaganju je 30 887 operativnih vatrogasaca u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i 3 155 u javnim vatrogasnim postrojbama.

Veliki postotak požara, eksplozija i drugih nesreća čije posljedice saniraju vatrogasci, rezultat su ljudske pogreške, nemara ili nepažnje. Većina takvih događaja se može pravovremeno spriječiti povećanjem pozornosti i provođenjem određenih preventivnih mjera. Takvim djelovanjem mogu se spriječiti nesreće u kućanstvima, na radnim mjestima, pri obavljanju poljoprivrednih radova.

Hrvatska vatrogasna zajednica obavlja integraciju poslova i surađuje sa svim subjektima i sudionicima u sustavu protupožarne zaštite, a u tu je svrhu pripremila i brojne edukativne sadržaje.