KostrenaMladiSport

Marijana Milić – kostrenska reprezentativka na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj

Osam godina zaredom ŠRD Kostrena ima crème de la crème u sportskom ribolovu – ove godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj mlada kostrenska sportašica Marijana Milić branit će boje hrvatske reprezentacije.

Otkad zna za sebe, voli ribolov – kaže nam Marijana Milić, izvrsna kostrenska sportašica i studentica. Nakon završene OŠ Kostrena, uspješno je zaključila srednjoškolsko obrazovanje u Prirodoslovno-grafičkoj školi u Rijeci i sada je na drugoj godini studija Elektrotehničke i informatičke tehnologije u pomorstvu pri Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Iako je stipendirana državnom stipendijom za razvoj STEM područja, povod za razgovor bio je sportski – Marijana će u travnju nastupiti na Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu u Francuskoj u sklopu državne reprezentacije.

Jedina žena u reprezentaciji

Strpljenje i upornost dvije su najvažnije osobine koje treba imati dobar ribolovac. – kaže Marijana dok s osmijehom priča što ju očekuje u francuskom La Trembladeu, gdje će se od 23. do 30. travnja 2022. održati 21. Svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu za kategoriju U-21: – Uz izbornika  Dubravka Pejdu i trenera Patrika Tomu, u reprezentaciji su još Antonio Franić iz Zadra, Toni Linč iz Pule, Luka i Teo Hajdaraj iz Rijeke te Domagoj Pribilović iz Biograda. Lovi se od podneva do 16 sati, a za podneblje su specifične velike razlike između plime i oseke pa natjecatelji moraju biti u dobroj formi. – objašnjava Marijana skromno navodeći da ju je pratila sreća te se plasirala kao jedina reprezentativka među natjecateljima.

Ulovi i pusti princip ribolova

Na svim razinama ribolovnih natjecanja implementira se ulovi i pusti princip ribolova kao odgovor na potrebu za zaštitom ribe i razvijanja svijesti o okolišu.

Marijana se rado sjeća prve nagrade za najveću ulovljenu ribu

U dragom mi je sjećanju ostala prva nagrada za najveću ulovljenu ribu na županijskom natjecanju u Crikvenici. – ističe Marijana koja je tada imala 13 godina, a već se u 4. ili 5. razredu počela ozbiljnije baviti ribolovom: – Doduše, nagrada je bila riblja kuharica „Plavuše bez kostiju“, a ja baš i ne jedem ribu, ali svejedno pamtim tu nagradu kao lijepu potvrdu da se marljiv trud isplati. – Marijana nam je ispričala kako na natjecanjima često pjevuši razne pjesme i tako se opušta. – Svima koji vole more preporučujem da se bave ribolovom. Ribarija povezuje ljude. Imamo prijatelje od Istre do Dubrovnika i uvijek se na natjecanjima družimo i zabavljamo.

Posljednjih 8 godina ŠRD Kostrena daje reprezentativce

Do plasmana u reprezentaciju put je trnovit i prvo se treba izboriti za što bolji rezultat na razini Primorsko-goranske županije. S obzirom na činjenicu da u PGŽ-u djeluje velik broj jako uspješnih ribolovnih klubova, nije mala stvar plasirati se na međužupanijsko i državno natjecanje. ŠRD Kostrena, najstarije ribolovno društvo u Kostreni, od 2015. godine u svojim redovima ima najbolje hrvatske ribolovce.

Članovi ŠRD-a Kostrena koji su u novijoj prošlosti izabrani u hrvatsku reprezentaciju:

  • Vedran Ivošević – 2015.
  • Tomislav Milić – 2016., 2017.
  • Mateo Vukušić – 2018., 2019.
  • Marijo Milić – 2019., 2021.
  • Marijana Milić – 2022.

(Svjetsko prvenstvo 2020. bilo je otkazano zbog COVID-19.)

Osnovan 1953. godine, ŠRD Kostrena sljedeće će godine proslaviti 70 godina vrlo uspješnog rada, a svojim programom Škola ribolova nastavlja educirati djecu i mlade te buditi ljubav i poštovanje prema moru i morskim bićima. Naime, uz podršku Općine Kostrena, Sportske zajednice i hrvatskog Saveza, ŠRD Kostrena prati najnovije trendove u sportskom ribolovu, nabavlja potrebnu opremu, a odnedavno ima i tri licencirana trenera: Tomislava Milića, Matea Vukušića te Krešimira Milića, koji je ujedno i voditelj Škole ribolova.

Tomislav, Marijo i Marijana – reprezentativci obitelji Milić

Ima dosta zainteresirane djece iz Kostrene i okolice Rijeke, a imamo i jednog dječaka iz Zagreba u Školi ribolova. Oni nauče zavezati udicu, napraviti predvez, razlikovati ribe i rukovati štapom. Upoznaju se s vrstama riba, zaštitom mora i okoliša pa aktualiziraju ideju o tome da more moramo čuvati. – kaže Krešimir Milić, Marijanin tata, voditelj Škole ribolova te napominje da oni koji doista zavole sportski ribolov, ostaju u klubu i nakon završenog programa.

ŠRD Kostrena svojim uspjesima promiče ime i ugled našeg mjesta, a nagrada Primorsko-goranske županije za najuspješniji klub 2020. godine još je jedna potvrda dobrog rada. – Marijo je prošle godine s reprezentacijom bio treći na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, a Marijana je tada bila sportašica godine u PGŽ-u. Nagrade za najbolje sportaše prijašnjih godina dobili su i Mateo i Tomislav; nosimo s ponosom ime Kostrene. Ljubav prema ribolovu, prema sportu i moru jača je od svih izazova. – ističe Marijanina majka Anka, ponosna na uspjehe svoje djece. Naime, kada se najstariji sin, Tomislav, 2017. godine vratio s broncom sa Svjetskog prvenstva, u razgovoru s urednikom Naše Kostrene, Borisom Perovićem, naveo je kako se nada da će brat ili sestra također izboriti status reprezentativca. I to su učinili oboje pa obitelj Milić doista ima razlog za slavlje.

Marijana Milić: Valovi, vjetar, nepristupačan teren – nijedan izazov nije nesavladiv kad radiš ono što voliš

Milići poznati po glavočima

Kad je obitelj složna, svaka je sreća još veća, a Milići, mama Anka i tata Krešo te djeca Tomislav, Marijo i Marijana, doista su uspjeli u ribariji pronaći zajedništvo i veselje. Naime, tata Krešo još je kao mladić zavolio morske gušte: – Dosta je za moju ljubav prema ribolovu zaslužan pok. Niko Medanić. S njim sam počeo loviti ribe, bili smo ekipa i išli smo na natjecanja. More nam je blizu i volimo provoditi vrijeme uz more. – ističe Krešimir Milić, a sve ostalo zapisano je u izvanrednim rezultatima ŠRD-a Kostrena. Ribarija ih je povezala i svi rado odlaze u ribolov pa je tako hobi postao obiteljska tradicija.

Nakon svakog natjecanja narednih tjedan dana ili dva razglabamo o tome što smo i kako napravili, što je moglo biti bolje, što je bilo smiješno i sl. Mi, Milići iz Kostrene, poznati smo u tim našim krugovima po glavočima. To je bilo prije četiri godine kad smo zbog lošeg vremena u Puntu lovili u uvali i tamo nije bilo druge ribe. Tata je ulovio 26 glavoča i bio prvak dana. Od tada nas, Miliće, uvijek iz šale pitaju koliko smo glavoča ulovili. – ispričala je Marijana anegdotu te napomenula da se riba najbolje lovi u Istri, a u Kostreni se, uz glavoča, može uloviti knez, špar, slinave babice, lumbrak, arbun i bugva.

Marijani želimo mnogo uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ali i ubuduće. Jasno je da je pred njom izvrsna sportska, ali i akademska budućnost jer je izvrsnim uspjehom već na državnoj maturi, a zatim i na ispitima prve godine fakulteta, Marijana pokazala snažnu volju i ustrajnost.