KostrenaSport

Maro Miknić četvrti na Svjetskom juniorskom prvenstvu u plivanju

Maro Miknić, sedamnaestogodišnjak iz Kostrene te član Plivačkog kluba Nevera iz Rijeke, postigao je izvrstan uspjeh  na Svjetskom juniorskom prvenstvu u olimpijskim bazenima koje se od 4. do 9. rujna 2023. godine održalo u Izraelu. Na prvenstvu su nastupili plivači iz 94 države.

Nakon što je početkom srpnja odlično odradio Europsko juniorsko prvenstvu u Beogradu na kojem se plasirao u dva finala i osvojio 5. mjesto u disciplini 100 m delfin te 8. mjesto u disciplini 50 m delfin, pod vodstvom svog trenera Andreja Belaića, odradio je intenzivne ljetne pripreme.

Po dolasku u Izrael, Maro je plivao kvalifikacije u disciplini 100 m delfin gdje se s rezultatom 53.67 sekundi kao šestoplasirani kvalificirao u polufinale. Ovim rezultatom je za 9 stotinki popravio juniorski rekord Hrvatske čiji je vlasnik još od 2006. godine bio Dominik Straga, također riječki plivač.

U polufinalu je Maro dodatno popravio rekord za 18 stotinki i s isplivanim rezultatom 53.49 sekundi se kao šestoplasirani kvalificirao u finale.

U finalu je Maro otplivao svoju najbržu trku te je po treći put u dva dana oborio državni rekord i s rezultatom 53.20 sekundi osvojio ukupno 7. mjesto na SP.

Nakon otplivanog finala u disciplini 100 m delfin, Maro je sljedećeg dana u jutarnjim satima plivao kvalifikacije u disciplini 50 metara delfin gdje se s rezultatom 24.36 sekundi kao sedmoplasirani kvalificirao u polufinale.

U polufinalu je Maro za 22 stotinke popravio svoje najbolje vrijeme u toj disciplini (isplivano na ovogodišnjem EP) te se s rezultatom 24.09 sekundi, kao šestoplasirani kvalificirao u finale.

U finalu discipline 50 metara delfin Maro je isplivao svoje najbolje vrijeme (23.99) i osvojio izvrsno 4. mjesto. Interesantno je napomenuti kako je Maru brončana medalja izmakla za samo 4 stotinke. Uz Mara su jedino ispod 24 sekunde plivali svjetski prvak Puggard  iz Danske (23.50), drugoplasirani Edl iz Austrije (23.89) i trećeplasirani Pattison iz Australije (23.95).

Maro i njegov trener Andrej Belaić zadovoljni su nastupima na Europskom i Svjetskom prvenstvu ove godine i Marova četiri finala. Ovi rezultati samo potvrđuju dobar i konstantan rad te pravilno tempiranje forme, a posebno veseli činjenica da će se Maro sve do kraja 2024. godine natjecati kao junior.

Nakon radnog ljeta i cijele sezone bez odmora, Maro je po povratku sa SP dobio tjedan dana slobodno te će se nakon toga, uz školske obaveze, početi pripremati za iduću sezonu.