KostrenaMladiSport

Maro Miknić – šesterostruki državni prvak u plivanju

Maro Miknić, šesnaestogodišnjak iz Kostrene, osvojio je na Državnom prvenstvu u plivanju, održanom u Zagrebu od 28. do 31. srpnja 2022. godine šest titula državnog prvaka.

Maro je član državne plivačke reprezentacije i trenutno nastupa za Plivački klub Nevera iz Rijeke, a na Prvenstvu Hrvatske osvojio je zlatne medalje u sljedećim disciplinama:

  • 50 metara delfin – 1. mjesto mlađi juniori
  • 100 metara delfin – 1. mjesto mlađi juniori
  • 200 metara delfin – 1. mjesto mlađi juniori
  • 50 metara slobodno – 1. mjesto mlađi juniori
  • 50 metara delfin – 1. mjesto juniori
  • 100 metara delfin – 1. mjesto juniori

Plivanjem se bavi od svoje šeste godine i priznaje da uspjeh ne dolazi bez puno truda i odricanja. Trenira šest puta tjedno, a od toga dva ili tri puta ima dvostruke treninge te dnevno trenira 3-5 sati. Unatoč tome završio je prvi razred Prve sušačke hrvatske gimnazije s odličnim uspjehom: – Jako je zahtjevno uskladiti treninge i natjecanja sa školom, ali uz puno odricanja to uspijevam. Razrednica i svi profesori izlaze mi u susret jer svakodnevni treninzi i natjecanja zahtijevaju česta izostajanja s nastave. – kaže izvrstan plivač i gimnazijalac Maro.

Za Državno prvenstvo u olimpijskom bazenu pripremao se cijele godine: – To mi je najvažnije natjecanje u sezoni. Znao sam da sam jako dobro pripremljen i nadao sam se medaljama, međutim, nisam očekivao da ću osim u mlađoj juniorskoj konkurenciji pobijediti i u utrkama na 50 i 100 metara delfin u juniorskoj konkurenciji.

Potpuna podrška za izvrstan uspjeh

Ova godina mladom i uspješnom plivaču Maru Mikniću bila je izuzetno uspješna. Kao član državne reprezentacije nastupio je na Multi Nation Cupu na Cipru i na Susretu reprezentacija u Sloveniji. Na Cipru je osvojio srebrnu medalju u štafeti, a u  Sloveniji zlatnu medalju u 50 delfin te srebrnu na 100 delfin uz još jedno zlato i srebro u štafetama.  – Tijekom godina uspostavilo se da mi delfin najbolje ide pa je to postala moja glavna tehnika. – objašnjava Maro koji je već tri godine kategorizirani sportaš od strane Hrvatskog olimpijskog odbora: – Moj trener Andrej Belaić izvrsno me trenira i tempira mi formu za glavna natjecanja. Imamo jako dobar odnos i puno razgovaramo što mi pomaže u pripremama. Osim redovnih treninga u bazenu, vježbamo u teretani, pazimo na propisno rastezanje mišića nakon treninga  te radimo na mentalnoj pripremi i poboljšanju koncentracije i opuštenosti prije utrka. Pazim na prehranu i unos vode te, kao jedan od najvažnijih čimbenika,  na odmor nakon teških treninga i prije takmičenja. 

Atmosfera je u mojem Plivačkom klubu Nevera odlična, super smo ekipa i podrška smo jedni drugima. Svi treneri i uprava kluba jako su susretljivi i s nama imaju prijateljski odnos.

Planovi za budućnost

Maro priznaje da nije lako uskladiti sve obaveze te ne bi uspio bez velikog angažmana obitelji: – Odlasci na dva treninga dnevno i u školu oduzimaju mi jako puno vremena. Neredovita autobusna povezanost Kostrene s Rijekom i Kantridom, predstavlja mi problem. Bez podrške mojih roditelja te none i nonića, koji mene i mog mlađeg brata Nika svakodnevno voze na treninge i u školu, moje bavljenje plivanjem na ovom nivou jednostavno ne bi bio moguće.

U budućnosti Maro planira i dalje naporno trenirati i to, kako kaže, dokle god mu to školske obveze dozvoljavaju. Kratkoročan cilj mu je isplivati normu za nastup na Juniorskom europskom prvenstvu u sljedeće  dvije godine, a višegodišnji cilj i želja, plasman na Olimpijske igre. Uvjereni u to da uz snažnu volju, trud i dobru podršku ovaj mladi sportaš može baš sve što zaželi, čestitamo mu i radujemo se budućim uspjesima!