KaféKostrenaKultura

Maškare 2023. leta

Špažićari do kraja 2022. godine primaju prijave za sudjelovanje na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci, stoga požurite da i vi budete dio maškaranog ludila!

Događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2023. leta podrazumijeva niz manifestacija vezanih uz maškaranje kao jedne od rijetkih živućih tradicija na području općine Kostrena.

Kako to običaji nalažu, nova mesopusna sezona započet će nakon blagdana Sveta tri kralja. Špažićari će u subotu, 14. siječnja u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice), 22. veljače kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Šest maškaraneh tanci za odrasle i jedno za dicu

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest vikenda, počevši od 14. siječnja pa do 17. veljače, u vremenu od 21:30 do 04:00 sata ujutro. Za posljednji maškarani vikend, maškarani tanci će se održati u petak, 17. veljače.

Za zabavno-glazbeni program kroz svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice u sastavu: Dario Devčić, Ivan Filić, Goran Čišija, Tomislav Peranić i Rino Petrović. Oni su dobro poznati i omiljeni kostrenskim maškaronima jer nas već sedmi put opuštaju i zabavljaju

Održat će se jedna dječja reduta i to u nedjelju, 29. siječnja. Male maškarice zabavljat će grupa Venus i animator, a Udruga će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.

Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona: 098/906-4713 i 091/400-22-70. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji. Ugostiteljsku ponudu pružat će Caffe bar Libar.

Špažićarski kotlić

Ove godine u raspored maškaranih događanja uvrstit će se manifestacija Špažićarski kotlić u uvali Žurkovo. Lani je prvi put održana ova manifestacija na kojoj je sudjelovalo 16 grupa u pripremi gulaša od veprovine. S obzirom na pozitivna iskustva, iskazan je interes na nastavak održavanja ove manifestacije, a naslov najboljih kuhara brani Karnevalska grupa Čiket iz Rijeke koja je 2022. godine bila najbolja u pripremi gulaša.

U nedjelju, 19. veljače od 12 sati na rasporedu je Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove godine. Špažićari za 2023. godinu spremaju novu originalnu masku i to morske tematike.

Mićelu nema spasa

Na mesopusni utorak, 21. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene.

Sljedeći dan, na čistu srijedu,  22. veljače, mesopustu Mićelu sudit će se i presuditi za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti. Maškare će mandat i ključ na čuvanje do druge godine dati općinskoj vlasti uz obećanje da moraju biti jednako uspješni kao i maškarana vlast. Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.

Špažićari ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje željne zabave i maškaranog kravala, sve udruge koje djeluju na području općine Kostrena i šire da svojim dolaskom uveličaju ova maškarana događanja.

Prijave još nekoliko tjedana

Udruga prikuplja članarinu za nadolazeću 2023. godinu i ona iznosi 100,00 kuna. Članarina se može platiti svakog utorka od 20 sati u prostorijama Udruge koji se nalaze u prizemlju Narodne čitaonice Sveta Barbara (nekadašnji caffe bar).

Plaćanjem članarine postaje se punopravnim članom uz dužnost izravnog sudjelovanja u pripremi i izvođenju svih akcija i djelatnostima Udruge tijekom cijele godine, uključujući i ljetne manifestacije. Uz navedeno, Udruga do kraja 2022. godine prima prijave za sudjelovanje na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci. Zbog zahtjevnosti izrade maske, kao i vremena za nabavu materijala, od potencijalnih članova i sudionika traži se što skorija prijava kako bi se sve aktivnosti zgotovile na vrijeme.

Riječ-dvije za sponzore

Sve fizičke i pravne osobe koje su spremne podržati rad Udruge i njezine aktivnosti (subotnji maškarani tanci, tombola, maškarane dječje redute, karnevalska povorka u Rijeci, Marća po Kostrene na mesopusni utorak, podizanje i paljenje mesopusta) mogu to učiniti u vidu donacija, dobrovoljnih priloga i darova ili sponzorstava u obliku novca, stvari ili usluga.

Ovim putem Karnevalska grupa Špažićari Kostrena zahvaljuje svima onima koji su dosadašnjih godina na bilo koji način doprinijeli radu udruge bilo donacijama, sponzorstvom, podrškom ili izravnim sudjelovanjem u radu udruge. Od nas veliko hvala!

I za kraj, Špažićari podsjećaju na moto kostrenskih maškara koji ukratko najavljuje ono što nas očekuje tijekom gotovo dva mjeseca maškaranja: Krepat, ma ne poć spat!

Za sve informacije kontakt-podaci udruge su:

  • 098/906-47-13 Dario Modrić, predsjednik udruge
  • 091/400-22-70 Franko Ovčariček, predsjednik Upravnog odbora udruge
  • e-mail: spazicari@gmail.com
  • IBAN: HR9024020061100129825
  • Facebook profil: https://www.facebook.com/spazicari.kostrena.