Da se ne pozabiKostrenaPomorci

Maturanti Pomorske škole Bakar proslavili 50 godina mature

Maturanti dva razreda nautičkog smjera Pomorske škole Bakar proslavili su početkom svibnja na Botelu „Marina“  50. godišnjicu mature. Generacija je to koja je svoje školovanje završila 1973. godine.

U ta dva razreda pet je, tada kostrenskih mladića, krenulo na nautiku: Jelušić Borivoj, Jelušić Veljko, Sochor Čedomir, Tijan Edo i Vranić Berislav.

Već dugi niz godina nalazimo se mi nautičari te generacije zajedno, A i B razred, i to svakih pet godina proslavimo. Nekad nas je na okupljanje dolazilo manje jer smo još plovili, a sad smo svi penzioneri pa nas se više i okupi, rekao nam je jedan od jubilaraca, Čedomir Sochor.

Na Botelu “Marina” prisutni su bili: Andraka Milivoj, Barišić Milivoj, Cuculić Ozren, Glavić Zlatko, Host Branko, Jelušić Veljko, Juretić Zoran, Lukšić Đani, Marega Željko, Milotić Marinko, Padjen Branimir, Pajkurić Ozren, Papić Zoran, Pasković Ivan, Polić Boris, Rac Tomislav, Radić Zdenko, Randelj Henrik, Rodela Silvio, Sochor Čedomir, Šokota Dario, Švast Mladen, Tijan Edo, Trnčik Josip, Tudor Ivo i Vranić Berislav.
Svi navedeni nautičari u svom su stažu bili kapetani duge plovidbe.

Zbog raznih okolnosti izostali su: Bačić Goran, Glavan Željko, Gotier Jasenka, Jelušić Borivoj, Jelušić Eduard, Karmel Dragan, Keglević Tihomir, Košuljandić Krešimir, Maračić Mihovil, Matković Viktor, Oguić Davor, Peranić Ljubomir, Randić Nikola i Zevnik Janez.

Druženje je započelo minutom šutnje kojom su odali počast kolegama kojih više nema, a to su: Borčić Boris, Botta Frenki, Ćetković Vedran, Dobrović Davor, Grahovac Bogdan, Gulić Branko, Filipović Hrvoje, Stipčić Miro, Švec Miroslav, Žak Jaroslav, Vladisavljev Dragan, Torer Željko, Suhor Zdravko, Vidan Davor i Zupičić Karlo.

Neke od ovih ljudi nismo vidjeli godinama, nisu dolazili na proslave jer bi bili na moru. Pa kad se pojave, znate, prvo se moramo dobro zagledat i promislit tko je to. A kad progovori, odmah znamo. Godine su to prošle. Ali puni smo uspomena i priča i lijepo se prisjetiti svega toga svako malo, rekao nam je Čedomir Sochor koji je ujedno i jedan od organizatora ovih okupljanja.

Uz to što su proslavili veliki jubilej, vrijedno je istaknuti da je u ovoj generaciji nautiku završila i prva žena – Jasenka Gotier, a iz generacije su stasala čak četiri sada već bivša profesora Pomorske škole Bakar – Trnčić Josip, Papić Zoran, Tomislav Rac i Pasković Ivan.