KaféZanimljivosti

Meditacija nas čini bistrijima, sretnijima i opuštenijima

Svakodnevnim meditiranjem možemo smanjiti stres i anksioznost te povećati dobro raspoloženje.

Meditacija nije ništa mistično niti komplicirano iako mnogima i dalje tako djeluje, a neki zaziru od meditacije poistovjećujući ju s ponekim istočnjačkim religijama. No, meditacija je u stvari jedna vrsta prirodnog stanja čovjeka, koju kao djeca često proživljavamo, a kasnije taj dio nekako izgubimo.

Možda ćete listajući albume starih fotografija negdje naići i na materijalni dokaz da ste meditirali, samo to niste znali. Sjetite se koliko ste puta kao dijete ležali u travi ili na plaži i gledali primjerice u oblake ili u horizont. Ne radeći ama baš ništa, ne misleći ni na što. U svojoj osnovi – to je to. Odrastajući, dolazi do puno više zadataka, briga, stresa i drugačijeg tempa života i moramo se ispočetka vraćati i učiti kako samo zastati na nekoliko minuta i biti u miru.

Što ako mi dođe neka misao?

Kad se kaže da je meditacija stanje bez misli, mnogi ustanove da je to prilično teško. Naravno, vježbom se sve može pa tako i to, no nije poanta da ako misao dođe – meditacija ne valja, niste uspjeli i treba sve ispočetka. Važno je da osvijestite da je misao došla i na isti način „pustite“ ju da ode, ne pridajući joj veliku važnost, ne dajući joj karakter i značenje i, ono najvažnije, ne kriveći sebe zbog toga. Važno je nakon toga ponovno osvijestiti disanje i vratiti se „u sebe“, a to ćemo najlakše učiniti prateći vlastiti dah.

Znanstveno je dokazano da meditacija ima brojne blagotvorne učinke – pomaže kod anksioznosti, smanjuje stres, smanjuje distrakcije i vraća nam fokus.

Svakodnevno meditiranje, prema nekim istraživanjima regulira krvni tlak, smanjuje doživljaj boli za 40%, pomaže sustavu redovite probave, smanjuje upale uzrokovane stresom i za mnoge najvažnije – mozak za vrijeme meditacije otpušta “sretne” kemikalije – serotonin, dopamin i endorfine – koji su povezani s dobrom raspoloženjem.

Kako meditirati

  • Počnite s 3 do 5 minuta dnevno i s vremenom ćete i sami željeti više.
  • Najbolje je meditirati ujutro, prije nego svakodnevne obaveze krenu i bace nas u žrvanj „moranja“.
  • Nađite mirno mjesto u kući, stanu ili vrtu, gdje se možete povući na 15-ak minuta.
  • Najbolje je zatvoriti oči i za početak pratiti disanje, bez napora – udisaj i izdisaj. Neka disanje bude normalno bez namjere da ga produbljujete.
  • Naravno, oni iskusniji meditirati uspijevaju i u šetnji i vožnji biciklom, plešući i slično.

Jednom kad meditirate i osjetite koliko ste poslije svježiji i smireniji, vjerojatno ćete željeti uvrstiti meditaciju u svoj raspored i više puta dnevno.

Samo dišite!