KostrenaMoreSportZanimljivosti

Međunarodni događaj Diversnight pozicionirao Kostrenu na ronilačku kartu svijeta

U organizaciji RŠ „ScubaGene“, u Kostreni se prošlog vikenda održao treći noćni zaron Diversnight, kao dio međunarodnog noćnog zarona koji se svake godine održava prve subote u studenome.

Već 18 godina u sklopu Diversnight eventa ronioci diljem svijeta kreću u zaron u isto vrijeme, a Hrvatska je, s jednom prijavljenom lokacijom i to u Kostreni, sudjelovala treću godinu zaredom. Iako je subota izgledala kao idealna za noćni zaron, kako je padala noć jačalo je jugo pa je  zaron zbog sigurnosnih razlogapomaknut s 20:23 na 18:00 sati, no rezultati su ipak priznati, pa je tako službena brojka iz Hrvatske 15 sudionika.

Uz ronioce iz raznih dijelova Hrvatske, u Kostreni su zaronili i gosti iz susjedne Slovenije, uz veliku kopnenu podršku brojnih kolega i prijatelja, a nakon zarona, druženje je u dobrom raspoloženju nastavljeno uz DiversNight tortu,  dar Općine Kostrena kao i originalna Kostrenska torta. Turistička zajednica općine Kostrena osigurala je simbolične darove za sve sudionike.

Osim u Hrvatskoj, noćni zaroni organizirani su na još 153 lokacije u 24 zemlje svijeta, među kojima su i Australija, Južna Afrika, Grenland, Island, Meksiko, Egipat, Filipini, Tajland, Faroe otoci, Indonezija, Kanada, kao i mnoge europske zemlje. Ronilo se u rijekama, jezerima, morima, kamenolomima, odnosno gdje god je moguće i dozvoljeno ronjenje, ali i u najdubljem europskom bazenu „DeepSpot“, u poljskom Mszczonówu.

Okupljanje ronioca pod imenom „Diversnight“ prvi puta je održano 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronioca koji žive na područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji pridružile Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight prerastao u globalni noćni zaron koji se ove godine održao 19. puta. Noćni zaron uvijek započinje prema broju godine pa je Diversnight 2023  održan u 20:23 po lokalnom vremenu, a nakon zarona obavezno se servira i Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, norvežanki Tone Svee Dah, objasnili su organizatori.