KostrenaKulturaMore

Megajahtama budućnost je u Rijeci

Korona je zaustavila kruzere, ali megajahte donose lijepu viziju moderne Rijeke.

U utorak, 15. lipnja kapetani Andrija Šimić i Darko Glažar bili su u ime Udruge pomorskih kapetana Kostrene domaćini Dnevnog boravka u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.

Kapetan Andrija Šimić, dobitnik godišnje državne nagrade za doprinos razvitku pomorskoga gospodarstva i vlasnik pomorske agencije Simmor, uspješno u Rijeku dovodi luksuzne jahte i megajahte. – Ova je epidemija gotovo zaustavila kruzere i, uopće, taj tip turizma sigurno se neće brzo oporaviti. Naime, kruzeri sa svojim prilično povoljnim kartama i velikom konkurencijom i prije su bili na rubu održivosti, a sada je to postalo nemoguće. Istraživanja i testne vožnje pokazale su da među 4000 negativno testiranih osoba na već sljedećem testiranju ima pozitivnih na koronavirus i tu priča završava za cijeli kruzer.  – objašnjava kap. Šimić, ali ističe da je zato posao s velikim i luksuznim megajahtama procvjetao.

Riječka gradska luka najljepša je u Hrvatskoj i sve je blizu te upravo zato Rijeka može biti ozbiljna nautička destinacija za megajahte. Njezina dva lukobrana, Molo Longo i Porto Baroš, komparativna su prednost koju nema ni jedna luka u Hrvatskoj. To je takozvani dupli lukobran koji garantira potpunu sigurnost i najvećih jahti na vezu. – obrazlaže kap. Šimić u razgovoru s kap. Glažarom, ali i publikom u kojoj su vrsni kapetani i poznavatelji lučkih dobrih i izazovnih strana, kap. Čedomir Sochor i Danilo Prestint u ugodnom razgovoru podijelili iskustva i razmišljanja.

Čini se da je pred Rijekom i cijelim našim krajem, prilično lijepa vizija budućnosti u kojoj će Riječani napokon imati priliku uživati u tome što su u gradu na moru, a posada i vlasnici megajahti donijet će gradu prosperitet i živost – zaključak je druženja u Dnevnom boravku Centra kulture Kostrena i Udruge pomorskih kapetana Kostrene.

Darko Glažar i Andrija Šimić – ugodan razgovor s uspješnim i iskusnim kapetanima