KostrenaKulturaMladiOpćina - prijatelj djece

Mića Mikulna i paljenje blagdanske rasvjete – uvod u svečanosti od Barbarine do Lucine

Sv. Barbara s Kućom kostrenskih pomoraca od 1. do 4. prosinca, postat će središnje mjesto svih događanja.

Centar kulture Kostrena organizator je edukativnog i kreativnog programa za djecu Mića Mikulna, proizašlog iz tradicijske manifestacije povodom blagdana sv. Nikole. Treće izdanje Miće Mikulne održat će se u nedjelju 3. prosinca od 13 do 17 sati na Trgu sv. Barbare, odnosno, na terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari koja će od 1. do 4. prosinca biti natkrivena.

Program će se nastaviti svečanim paljenjem blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće u 17 sati.

Saja, saja…

Mića Mikulna zanimljivim će sadržajima približiti najmlađima blagdansku čaroliju i dio bogate kostrenske povijesti kroz njima bliske i drage likove poput omiljenog sveca djece – sv. Nikole.  Osim u igri i zabavi, najmlađi će sudjelovati i u sajanju, starom pomoračkom običaju međusobnog pomaganja u zajednici i potaknuti ih da budu osjetljivi za potrebe drugih.

Prikaz običaja sajanja

Ovoga puta u Kostreni će se „sajati“ za kupovinu uređaja za “palčiće” koji mjeri razinu kisika u krvi i pulsa, potreban Odjelu za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Paljenje prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete

Miću Mikulnu zaključit će ono što osobito veseli najmlađe – paljenje prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete koja će ove godine u Kostreni biti raskošnija nego prijašnjih godina s više obuhvaćenih lokacija.

Posjetitelji će se na Mićoj Mikulni moći zasladiti fritulama i ugrijati toplim čajem ili kuhanim vinom. Dok djeca provode vrijeme na predstavama i radionicama, roditelji mogu razgledati Kuću kostrenskih pomoraca koja će tog dana biti otvorena od 13 do 18 sati.

Bez fritula nema blagdana

Program Miće Mikulne:

  • 13:00 sati         Blagdanske ludorije, predstava (Ritam igre, Split)
  • 14:00 sati         Kreativne dječje radionice (Laboratorij zabave, Zagreb)
  • 16:00 sati         Dan u laboratoriju Svetog Nikole, predstava (Laboratorij zabave, Zagreb)
  • 17:00 sati         Paljenje blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće

Radionice za djecu namijenjene su uzrastu iznad 4 godine, a prijave se mogu izvršiti na licu mjesta.

Svi programi su besplatni, a informacije o Mićoj Mikulni mogu se pronaći na mrežnoj i Facebook stranici Centra kulture Kostrena, na stranicama Turističke zajednice općine Kostrena i na portalu općinskog lista Naša Kostrena.

Apostolat mora Riječke nadbiskupije zajedno s gradovima i općinama vezanim uz pomorsku tradiciju u nedjelju 3. prosinca organizira 25. hodočašće u Svetište sv. Nikole u Kraljevicu brodom iz Rijeke. Pri povratku se hodočasnici uobičajeno zaustave i u Kostreni, a ove će godine posjetiti Kuću kostrenskih pomoraca.

Barbarina

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Sveta misa služit će se u crkvi sv. Barbare u 18 sati, a nakon mise na natkrivenoj terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari posjetitelje očekuje topli čaj, kuhano vino i nezaobilazne fritule. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati.