Kafé

Mislim da sam vidio mica-macu

Odlični lovci moćnog vida i sluha, spretni, znatiželjni i samostalni – naši mijaukavi ljubimci veliki su individualisti. Mačke same određuju gdje i u čijem će društvu provoditi svoje vrijeme i teško im se može nešto nametnuti.

Sa željom poticanja građana da se više brinu o mačkama Međunarodni fond za dobrobit životinja 2002. godine proglasio je 8. kolovoza Međunarodnim danom mačke.

Mačke žive na svim kontinentima osim na Antarktiku, a njihov je prosječan životni vijek prilično dugačak i iznosi oko 15 – 20 godina, iako su zabilježeni pojedinačni slučajevi da su doživjele 30 i više godina.

Kult mačke

U doba starog Egipta mačke su štovali baš poput božanstava, smatralo se da imaju tajne i natprirodne moći, a tako i više od samo jednog života. Hinduisti poštuju mačke, a budistički svećenici držali su  mačke u hramovima i vjerovali kako im donose sreću. Prema predaji, prorok Muhamed je pronašao mačku kako spava na njegovoj odjeći pa je izrezao rukav na kojem je spavala kako je ne bi probudio i bez rukava otišao na molitvu.

Paralelno s inkvizicijom pojavilo se praznovjerje vezano uz nesreću koju donosi crna mačka u kojoj se krije prerušena vještica. Ako crna mačka prijeđe preko puta, znak je da će se nešto loše dogoditi – kaže praznovjerje, a mnogi i dan-danas pritom pljucnu tri puta. Suprotno od praznovjerja prema crnim mačkama, koje donose nesreću, smatra se kako baš one imaju najveću moć apsorbiranja negativne energije. Čak postoji i Svjetski dan crne mačke, koji se obilježava 17. kolovoza. Mnogi vjeruju da mačka može iscijeliti osobu tako što će ležati na oboljelim mjestima svojeg bolesnog gospodara i nehotice ga iscjeljivati od bolesti.

Nezahtjevan kućni ljubimac

Sama prisutnost mačke obično je dovoljna da drži miševe, zmije i štakore dalje od kuće, a ako ga mačka zatekne uljeza u svojem dvorištu, vjerojatno će instinktivno reagirati kao pravi lovac. Katkad se pohvali svojim plijenom donoseći ga na uvid vlasniku, a pritom su ženke obično bolji i uspješniji lovci.

Mačke poboljšavaju mentalno zdravlje i olakšavaju nošenje sa stresom, anksioznošću, depresijom te pogodno utječu i na krvi tlak.

Mačke su jednostavni ljubimci i osim sterilizacije, koju Općina Kostrena sufinancira, potrebno im je tek malo pažnje, hrane, vode i maženja:

  • mačke vole samostalno provoditi vrijeme te im neće smetati ako su tijekom dana često same
  • znaju koristiti mačji WC
  • nije ih potrebno voditi u šetnju
  • ne treba ih kupati jer su vrlo čiste životinje koje se samostalno njeguju.

Dizajn prilagođen macama

U Zagrebu je 2017. otvoren Cat Caffe koji se od mnogobrojnih kafića razlikuje upravo po macama s kojima se tamo možete poigrati, možete ih maziti ili ih jednostavno pustiti da vam spavaju kraj nogu. Mace se, naime, potpuno slobodno kreću kafićem pa se osjeća atmosfera domaće topline.

Pawsome – pet friendly dizajn s potpisom hrvatskih dizajnerica povezuje ljubav prema životinjama i funkcionalnost doma te nudi niz proizvoda namijenjenih kućnim ljubimcima koji se lako uklapaju u moderne i minimalističke interijere.

Čini se da ubrzan životni ritam ne zaboravlja potrebe naših ljubimaca, a Međunarodni je dan mačaka svakako i prilika da razmislimo o udomljavanju mace. Pritom je najbolje krenuti od vlastitog susjedstva jer u Kostreni ima puno mačaka, a mnogi vlasnici žele sretno udomiti svoje mačiće.