KnjižnicaKostrenaKultura

Mjesec hrvatske knjige 2022.

Gostovanja književnika, edukativni programi, izložba, oproštene zakasnine i besplatan upis – Narodna knjižnica Kostrena bogatim programom obilježit će Mjesec hrvatske knjige.

I ove godine od 15. listopada do 15. studenoga u knjižnicama diljem Hrvatske, tako i u Narodnoj knjižnici Kostrena, obilježit će se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Tijekom tih mjesec dana bogatim sadržajem za sve dobne skupine čitatelja nastoji se još intenzivnije pričati o važnosti čitanja i knjiga.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema je Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…) te stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabrani moto za 2022. godinu je: Misli na sebe – čitaj!

Promocije i gostovanja u Knjižnici Kostrena

Uz već tradicionalan besplatan upis za učenike 1. razreda OŠ Kostrena, od 11. do 15. studenoga povodom Dana hrvatskih knjižnica omogućit će se i besplatan upis novih članova, a tijekom Mjeseca knjige naša knjižnica oprašta i zakasnine. Bogatim programom Knjižnica nastoji zadovoljiti potrebe mještana te ponuditi kulturne, kvalitetne i edukativne sadržaje.

Program

  • 17. 10. u 12:30 – književni susret učenika OŠ Kostrena s književnicom Bojanom Meandžijom
  • 27. 10. u 19 sati – književna večer s Marilenom Dužman
  • 27. 10. – 25. 11. izložba „Mudrost vode“ Sanje Vuković Grbac
  • 8. 11. u 19 sati – putopisno predavanje o Velebitu Krunoslava Raca
  • 10. 11. u 10:30 – Tomo Vega, dugogodišnji plesni trener predstavlja se svojim slikovnicama Lukasova plesna pustolovina i Grga traži obitelj učenicima OŠ Kostrena

Književne večeri uz izložbu slika

Sanja Vuković Grbac magistra je edukacije hrvatskog jezika i književnosti. Slika od 2014. godine klasičnim metodama, a od 2018. slika pouring tehnikom akrilnim bojama. Osnovni su motivi slikanja morske boje, valovi, oceani, ali i prelijevanje boja u apstrakciji. Autorica je i knjige «Razotkrivanje tajnih mudrosti – Mudrosne poruke u praksi», a izložba se može pogledati u holu od 27. listopada do 25. studenoga.

Marilena Dužman autorica je iz Ližnjana,  mjestašca na jugoistoku Istre. Do sada je objavila devet romana, od kojih jednu crnohumornu priču: Mrtav, a gladan dok su ostali naslovi ljubavni: Gdje mi je psihijatrica?, Opsidijan, Razgovori s ginekologom, Slobodan pad, Skriveno srce, Hladno srce, Haker i

najnoviji, deveti roman Momina knjiga recepata. Zbog promocije čakavštine u pojedinim romanima zapažena je u Općini Ližnjan, koja joj je 2021. godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima. Književna večer s Marilenom Dužman održat će se 27. listopada.

Krunoslav Rac poznat je fotograf divljih životinja, pisac i veliki zaljubljenik u Velebit koji neumorno dokumentira ljepote hrvatske divljine. Predstavit će se putopisnim predavanjem u našoj knjižnici 8. studenoga 2022. godine.  Kroz osobna iskustva i prekrasne fotografije upoznat će nas s Velebitom, ljepotama biljnog i životinjskog svijeta kroz sva četiri godišnja doba. Krunoslav je jedan od rijetkih koji se može pohvaliti da je uživo u hrvatskim divljinama vidio smeđeg medvjeda, jazavca, vuka, divlju mačku pa i muflona, a popis tu ne završava.

Bogat program namijenjen djeci

Bojana Meandžija predstavit će se  autobiografskim romanom u kojem opisuje svoje odrastanje u ratom zahvaćenom rodnom Karlovcu. Roman je započela pisati kao dijete u vlažnim prostorijama atomskoga skloništa za vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj. Iskreno i djetinje, bez mržnje, trinaestogodišnja djevojčica Bojana na svoj trinaesti rođendan s pravom se pita tko joj je oduzeo pravo na sreću. Susret s književnicom održat će se za učenike od 5. do 8. razreda u ponedjeljak, 17. listopada.

Tomo Vega plesač i pisac za djecu kroz svoje priče želi ukazati na probleme i pokušati promijeniti svijest ljudi. U Lukasovoj plesnoj pustolovini govori o dječaku koji voli plesati i nastoji  razbiti predrasude i stereotipe, ali i educirati djecu i njihove roditelje da ples nije samo za djevojčice.

U priči Grga traži obitelj autor želi senzibilizirati društvo za problematiku djece koja čekaju na posvajanje, a jedina im je želja imati svoju obitelj i dom. Susret  s učenicima 3. i 4. razreda OŠ Kostrena održat će se 10. studenoga.

Uz besplatan upis, prvašići će posjetiti Knjižnicu, čitati i slušati priče te doznati gdje se nalaze najljepše slikovnice, a i djeca iz DV Zlatna ribica posjetit će Narodnu knjižnicu Kostrena.