KnjižnicaKultura

Mjesec hrvatske knjige

Na početku smo listopada, mjeseca u kojem počinje nacionalna kulturna manifestacija Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga).

Ove se godine manifestacija održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Stoga tema ovogodišnje manifestacije glasi: Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto: Ajmo hrvati se s knjigom!

Naša Knjižnica za ovu je godinu pripremila nekoliko akcija, promocija i susreta.

Akcije

Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine od 15. 10. do 29. 10.

Besplatan upis i godišnja članarina za nove članove od  8. 11. do 15. 11.

Promocije

Predavanje i promocija knjige putopisca Tomice Kristića „Putovanje u Međuzemlje (autostopom od Hrvatske do Novog Zelanda)“ održat će se u petak, 22. listopada u 19 sati.

Putovanje u Međuzemlje

Tomica Kristić svjetski je putnik, putopisac i avanturist. Njegovo posljednje putovanje započelo je u Hrvatskoj, a završilo četiri godine kasnije na drugom kraju svijeta. Prešavši tako 40 000 kilometara, kroz 25 država i 3 kontinenta, putujući kopnenim putem gdje je koristio većinom autostop, Tomica je završio svoj Put u Novom Zelandu. 

U utorak, 26. listopada u 19 sati održat će se promocija knjige Igora Stipanovića „Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare“.

Autor ove vrijedne knjige daje pozamašni prikaz povijesti Kostrene Sv. Barbare kao svjedočanstvo jednog vremenskog razdoblja koje će ostati u sjećanju svakog čitatelja Kostrene, ali i žitelja okolice koji su proživljavali slične životne prilike i neprilike.

Nakladnik izdanja jest Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena.

 

Predstavljanje i promocija knjige autora Domagoja Kneževića „Ma bit će sve ok“ održat će se 3. studenoga, u srijedu s početkom u 19 sati.

Ako ste se zaželjeli malo zabave i opuštanja, predstavljanje blogera i kolumnista Domagoja Kneževića i knjige „Ma bit će sve ok“ pravi je događaj. Zbirka je to nimalo običnih priča o najobičnijim svakodnevnim situacijama kroz oči supruga i oca triju kćeri. Svakodnevica koja uključuje odlazak u maratonski shopping s boljom polovicom, izazovne dane s dvije tinejdžerke u pubertetu, PMS-u, obiteljski odlazak na more, krediti, kvar bojlera… Opis svakidašnjih zgoda i nezgoda ispunjen je golemom količinom humora i zabave, a svaki čitatelj moći će se pronaći u nekoj od priča.

Ma bit će sve ok

Edukativni posjeti

„Vrtić u knjižnici“ – edukativni posjeti djece iz DV „Zlatna ribica“ s ciljem promocije čitanja i „Dobrodošli, prvašići!“ – grupni posjet prvašića OŠ Kostrena uz upoznavanje knjižnice i besplatno jednogodišnje članstvo, organizirani su i tradicionalni projekti poticanja čitanja od najranijih oblika formalnog odgoja i obrazovanja u suradnji kostrenskih ustanova: Knjižnice, Zlatne ribice i OŠ Kostrena.

Knjižnica Kostrena ima bogat program povodom Mjeseca hrvatske knjige

Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom mjesec dana nastoji se još intenzivnije govoriti ne samo na državnoj razini već i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju. Cilj je manifestacije istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Iz Proslova za programsku knjižicu:

Korana Serdarević, ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige 2021.

„Svaka kvalitetna knjiga pred čitatelja stavlja mogućnost odluke da se upusti u promišljanje o (pro)čitanome. Kad je knjiga prepuna značenja, u čitatelju se, u odnosu na svijet, percepciju sebe i drugih, događa (da se okoristim naslovom francuskog pisca Michela Houellebecqa) širenje područja borbe. A to je, zapravo, ništa drugo doli borba unutar nas samih, a ne s knjigom koju držimo u rukama. I lažno je izjaviti da je ta borba laka, da su okršaji s okamenjenim predodžbama blagi i da je samospoznaja uvijek ugodna. No, bila to Marulićeva jidra, Držićeva fortuna, svi Šenoini prijani, bili to divno raznoliki suvremeni junaci koji se batrgaju u današnjem kaosu – svi oni mogu čitatelja dovesti do neke istine, spoznaje, do zlatnih dvora Svarožićevih. Zato, u konačnici, hrvanje s knjigom nije ništa drugo doli prilika za pobjedu.“