KnjižnicaKostrena

Monokomedija “Susjed” u programu Mjeseca hrvatske knjige

Program Mjeseca hrvatske knjige nastavlja se hvaljenom monokomedijom Teatra Exit “Susjed” u utorak, 14. studenog u 19 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. Ulaz je slobodan.

Što se dogodi kada se svakog dana srećete s istom osobom, na istom mjestu, u isto vrijeme? Zaljubite se u nju ili ju zaboravite? Počnete živjeti s njom u mislima ili ju ni ne zamijetite? Predstava „Susjed“ Teatra Exit odgovara na ta, ali i mnoga druga pitanja, pa i ono kako je uopće moguće da je netko centar vašeg svemira, a vi niste ni komadić njegova.

Hit roman Marine Vujčić „Susjed“, proslavljene domaće spisateljice, 2015. godine je ovjenčan nagradama za najbolji roman, a onda je nakon četiri godine uprizoren i na kazališnim daskama studija Exit. Ova humoristična monokomedija donosi nam priču o sasvim običnoj, neupečatljivoj ženi koja živi običnim samačkim životom – uredna je, pristojna i marljiva, a i odlična kuharica.

Ipak, upravo ta naizgled prosječna žena živi bogatijim emocionalnim i unutarnjim životom no što većina nas može i zamisliti. Ispod ljušture smirene i samozatajne ženice živi osoba koja čezne za ljubavlju, očajna da se izbavi iz okova svoje usamljenosti – i tada ju ON oslobađa, tajanstveni muškarac njezinih snova. Pristojan i točan, njezin susjed. S kojim svakoga dana izmijeni tek jednu istu rečenicu – dobro jutro.

„Susjed“ je neobična priča o “malim” ljudima i njihovoj potrazi za srećom čak i u situacijama kada je posve izgledno da ju neće pronaći. To je priča o traganju za smislom, ali i za ludom zaljubljenosti koja doista nema baš nikakve veze s razumom i logikom.

Vesna Tominac Matačić unijela je cijelu sebe u oživljavanje junakinje ove predstave. Nježna je i samozatajna, ali istovremeno senzualna i tužna – iz svake njezine pore izbija zaljubljenost, nevina zaljubljenost koju kao da osjeća 16-godišnjakinja, a ne zrela žena.

Program Mjeseca hrvatske knjige organizira Narodna knjižnica Kostrena.