Putoholičari

Monte Santo di Lussari – simbol mira i zajedništva među narodima

Monte Santo di Lussari je malo selo smješteno visoko u planini na 1789 metara nadmorske visine iznad grada Tarvisia u Italiji.

To je ujedno i katoličko svetište (slovenski: Sveto Višarje) još od 14. stoljeća kada je tu sagrađena kapelica, a kasnije i crkva. Crkva je tijekom godina više puta i obnavljana, jednom prilikom zbog uništenja uzrokovanog udarom groma, a kasnije zbog bombardiranja u Prvom svjetskom ratu, da bi se 2000. godine crkva u potpunosti obnovila. Ovo svetište nalazi se u blizini granice između Slovenije i Austrije te predstavlja simbol mira i zajedništva među narodima, a mise se održavaju na tri jezika, talijanskom, njemačkom i slovenskom. Jednako tako sporazumijeva se i u obližnjim restoranima pa komunikacija ne predstavlja problem.

Legenda kaže da se tu 1360. godine ukazao kip Marije Djevice s djetetom. Pronašao ga je pastir tražeći svoje izgubljeno stado ovaca, a našao ih je okupljene u krug oko grma u kojem se nalazio kip. Iako je pastir odnio kip župniku u Camporossu, u narednim danima se kip Marije našao na istom mjestu u planini Lussari. Stoga je tu sagrađena kapelica, a danas brojni hodočasnici posjećuju crkvu koja je sagrađena upravo na tom mjestu.

U blizini crkve na vrhu Berački Kugel postavljen je križ i s tog mjesta vidi se selo iz suprotne perspektive od one koju se vidi kada se žičarom dođe na vrh, ali jednako lijepo i s jedne i s druge strane. Pitoreskni krovovi kuća, ulica puna suvenirnica i ugostiteljskih objekata prepunih posjetitelja – posebno mjesto prekrasne energije okruženo prirodom u svom najljepšem izdanju.

Pristup ovom prekrasnom selu moguć je pješice ili žičarom. Postoji i cesta koja je dozvoljena samo za lokalno stanovništvo i ovlaštene tvrtke koje obavljaju opskrbu u ovom mjestu. Ovo mjesto krasi izrazita šarmantnost, izgrađeno je u koruškom stilu, a kuće su uglavnom spojene. Za obilazak ne treba puno vremena, ali uživanje u prirodi je neizostavno pa smo tako prilikom našeg boravka mogli vidjeti brojne izletnike koji su ležali na travi, održavali piknik, uživali u svim blagodatima ovog mjesta u ljetnim mjesecima.

Zimi je ovdje popularno skijalište, a ove godine se prvi puta u ovom kraju održala i etapa biciklističke utrke Giro D´Italia. Pri dolasku do cilja bicikliste su na cesti dočekale brojne ispisane poruke podrške koje su još uvijek bile prisutne prilikom naše posjete.

Monte Lussari smo posjetili žičarom iz mjesta Camporosso, cijena povratne karte je 18 eura, a vožnja traje nekih petnaestak minuta. Izuzev Svetišta popeli smo se i na vrh Cima del Cacciatore s kojeg se pruža predivan pogled na Svetište. Ovaj vrh ima slovenski naziv „Kameni lovac“ jer još jedna legenda kaže da je s ovog vrha krivolovac bez vjere puškom pucao prema svetištu Monte Santo di Lussari. Za svoj je postupak kažnjen tako što je pretvoren u kamen odnosno kamenu stijenu koja se uzdiže blizu Monte Lussarija.

Iz Rijeke smo u Monte Lussari došli talijanskim pravcem preko Udina, a povratak je uslijedio preko Slovenije i usputnim stajanjem u prirodni rezervat prirode Zelenci u blizini Kranjske Gore. U planu nam je bilo posjetiti jezero di Fusine, međutim zbog velike posjećenosti prilaz jezeru bio je zatvoren od strane policije. Još uvijek mi je žao zbog toga, ali kako to u životu bude, ne ide svaki put sve po planu…