Da se ne pozabiMore

Morski psi u Kostreni

Nedavno je g. Zlatko Babić poslao fotografiju iz Novog lista tražeći više detalja u ulovu njegova pokojnog dida Stipe Babića morskog pasa (did je lijevo na slici). Naravno, pronašli smo detalje: slika je nastala 25. listopada 1978.  godine, a Novi list je pod sliku napisao: Stipe Babić ulovio morskog psa-volonju od preko 400 kg i dovukao ga u Žurkovo.

Naša potraga za kostrenskim morski psima dovela nas je do kroničara Orfea Tićca koji je u svojim sjećanjima na Žurkovo napisao: – U to doba su se uz našu obalu znali pojaviti i morski psi. U Kvarner su obično dolazili za trgovačkim brodovima koji su stizali u sušačku luku, a najčešće za ljetnih posjeta engleske ratne flote. Tako su se i naši ribari ponekad susretali s tim nemanima. Svakako je jedan od najzanimljivijih bio “susret” Nacija Rubiniča s morskim psom za pregledavanja palandare Pod Jovanom. Dok je dizao mrežu, zapazio je da se u njoj, zapleten, nalazi manji morski pas. Zaokupljen podizanjem psa koji se koprcao u mreži, u trenutku kada se spremao prebaciti ga u barku, nije ni primijetio da se prema njemu sjurio mnogo veći pas i divljački nasrnuo na barku. U zadnji tren Nacijo je izvukao ruke iz mora, ali mu je razjareni pas ipak uspio, vjerojatno perajama, nanijeti posjekotine po ruci. Iako raskrvavljen, Nacijo nije želio ostaviti plijen. Dok se veći pas udaljavao od barke spremajući se za novi napad, ipak je uspio manjeg psa prebaciti u barku. Onaj veliki pokušavao je još nekoliko puta napasti barku, ali bez uspjeha. Pretpostavljam da se radilo o ženki koja je željela osloboditi svoje mladunče.

Morski pas u uvali Žurkovo

Drugi slučaj dogodio se u samoj uvali Žurkovo. U jednom su trenutku kupači na plažici kod Male rive počeli vikati: “Morski pas, morski pas!”.
Poletio sam na prozor naše kuće i ugledao tek peraje morskoga psa koji je između nekoliko usidrenih barki napuštao uvalu. Kupači na plaži kasnije su pripovijedali kako su u jednome trenutku u uvali vidjeli samo zakuhano more i jato ribe koja je iskakala na površinu, a onda su zapazili peraje psa koji se zaustavio kraj prvih usidrenih barki, okrenuo se i zaplovio prema pučini. Prestrašena je riba iskakala i na samu plažu. Iako je i po ostalim plažicama u uvali bilo još dosta kupača, nitko nije primijetio tu opasnost i tek su na povike počeli bježati na obalu.

Morski pas kapitalac

Kada već govorimo o morskim psima treba reći da je tih, tridesetih godina, bilo više pojava morskih pasa uzduž cijeloga Riječkoga zaljeva. Bilo je i ljudskih žrtava kraj hotela Park na Pećinama i kraj odmarališta na punti Kraljevice. Tako je 1934. godine u Kraljevici ulovljen najveći morski pas dug 7.62 metara, a težak 2.400 kilograma koji je kasnije prepariran i čuva se u Zagrebu.

Njegove riječi potvrđuju i objavljeni podaci: * srpanj/1891: zapovjednik parobroda Abbazia između Rijeke i Opatije zamijetio morskog psa duljine šest metara; *kolovoz 1912: pitomci Pomorske akademije prijavili su da je njihovim čamcem prošao morski pas duljine šest metara; * kolovoz 1913: zapovjednik parobroda Lika prijavio da je kod Crikvenice vidio morskog psa od oko četiri metra; * rujan 1913: zapovjednik parobroda Stefania prijavio da je kod Ike vidio morskog psa duućine 6-7 metara; *23. kolovoz 1912: kod Bakarca ulovljen morski pas od šest metara; * 26. svibnja 1925: kod Bakarca ulovljen morski pas od četiri metra tećak 500 kilograma; *27. kolovoza 1890. u Lukovu ulovljen veliki morski pas u čijem trbuhu pronađeno ni više ni manje nego cijelo janje!