Mladi

Na mladima svijet ostaje

Međunarodni dan mladih (engl. International Youth Day, IYT) obilježava se svake godine 12. kolovoza, a svrha je obilježavanja poticati uključivanje mladih u sve sfere društvenog života te slaviti njihov potencijal u današnjem globaliziranom svijetu.

Kako bi se uspjeli održati i postići ciljevi održivog razvoja, neophodno je iskoristiti potencijal svih generacija i društvenih skupina. Kao temelj održivog razvoja današnjeg društva smatra se međugeneracijska solidarnost.

Generacijski jaz jedan je od glavnih problema s kojim se susreće moderno društvo, što dalje dovodi do međusobnog nerazumijevanja različitih dobnih skupina. Međusobno nerazumijevanje često se isprepliće s drugim oblicima netrpeljivosti poput seksizma i rasizma.

Diljem svijeta postoje izvješća o diskriminaciji mladih u različitim sferama društvenog života – od zaposlenja i političkog angažmana do uključenju mladih u pravni i zdravstveni sektor. Ističe se kako takav oblik diskriminacije ima negativan utjecaj na psihičko blagostanje mladih osoba.

Stoga inicijativom Ujedinjenih naroda svake se godine obilježava Međunarodni dan mladih s ciljem ostvarivanja intergeneracijske intervencije kako bi se ostvarila međugeneracijska solidarnost.

Prisutnost pandemije COVID-19 i dalje otežava svakodnevno funkcioniranje društva, stoga je važnost uključivanja mladih u sve društvene sfere veća no ikada

Ne kaže se uzalud da na mladima svijet ostaje, ali svi se sjećamo i onih podcjenjivačkih: “mlad i nadobudan”, “nema iskustva pa ima entuzijazam”, “mladost – ludost” i dr. Kad bi se mladima dalo više prostora i to u svim sferama društvenog i političkog života, vjerojatno bismo dobili optimističniju okolinu. Stoga Naša Kostrena poziva sve mlade (i one koji se tako osjećaju) koji imaju što za reći, znaju kako to reći i žele reći, da nam se jave na urednik@nasakostrena.hr.