Zanimljivosti

Nacionalni dan mirotvorstva

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 29. lipnja 2018. godine, dan 18. kolovoza proglašen je Nacionalnim danom mirotvorstva u čast liječniku dr. Ivanu Šreteru.

Dr. Ivan Šreter hrvatski je liječnik iz Pakraca rođen 1951. godine. Nakon završetka osnovne škole u Pakracu i srednje fizioterapeutske škole u Lipiku, upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu koji završava 1978. godine. Dio svog života provodi radeći u Općoj bolnici u Pakracu, nakon čega prelazi u Lipik gdje uskoro postaje i ravnateljem bolnice.

U jeku ratnih zbivanja postaje predsjednik Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju, a zbog svojih pacifističkih načela nazivan je i „hrvatskim Gandhijem“. Otvoreno je zagovarao mirno razrješavanje spora te pozivao na suživot, mir i prestanak terora.

Unatoč pacifističkim stavovima, otet je 18. kolovoza 1991. godine te se pretpostavlja kako je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je bio izložen mučenjima te psihički i fizički zlostavljan. Prema svjedočanstvima posljednji je put viđen 29. kolovoza 1991. godine, a nakon toga gubi mu se svaki trag. Službeno je proglašen mrtvim 1993. godine, što ga čini najvišim hrvatskim dužnosnikom stradalim u Domovinskom ratu.

„Nagrada Dr. Ivan Šreter“ naziv je natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i to u čast dr. Šreteru koji je imao problema zbog uporabe hrvatske terminologije u vrijeme kada ona nije bila poželjna. „Jezik“ je časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika koji izdaje Hrvatsko filološko društvo i koji raspisuje prijave za najbolje nove hrvatske riječi, a najbolje prijedloge nagrađuje “Zaklada dr. Ivan Šreter”.

Dr. Ivan Šreter odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom te Nagradom grada Lipika za životno djelo. Njegovo ime nosi zagrebački park ispred bolnice Rebro.

U čast dr. Ivanu Šreteru, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 18. kolovoza, dan otmice dr. Šretera, Nacionalnom danom mirotvorstva.