Kostrena

Najava predavanja MUP-a „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“

U utorak 20. veljače u 10 sati, u Društveno – vatrogasnom domu u Pavekima održat će se edukativno predavanje „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“.

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“. U sklopu projekta provodi se i preventivna kampanja „Web heroj“, čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela, a posebno ranjiva skupina su građani treće životne dobi. 

Upravo iz tog razloga Udruga umirovljenika i starijih osoba Penko poziva svoje članove da se odazovu pozivu na ovo korisno predavanje. Uz mještane starije životne dobi, predavanja su namijenjena građanima svih dobnih skupina i poslovnim subjektima.

Kako prepoznati prijevaru i zaštititi svoju računalnu sigurnost

Neočekivano ste osvojili nevjerojatnu ponudu za putovanje?! Potvrdili ste je klikom „Slažem se“, ali, nažalost, ni traga ni glasa, ni putovanja, ni novca. Odlučili ste uložiti u kriptovalute koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga. Očekivali ste dolazak voljenog doktora iz egzotične zemlje i platili mu putovanje? Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac! Ovo su samo neki od primjera kibernetičkih prijevara, kako biste ih preduhitrili, ključno je znati prepoznati znakove i biti na oprezu.

Ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom. Ako primijetite bilo što sumnjivo, svakako to prijavite policiji!

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života i platforma za poslovanje i komunikaciju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i educiranjem.