Kafé

Najsretniji igrač Besede i rujanski pobjednik je Tomislav Šulekić

Posle sakog  dela ili dobrog obeda, treba počinut – kaže naš igrač Čedomir Sochor, a ako se pritom malo i zabavite uz naše besede, odmorit ćete i tijelo i dušu.

U rujnu se u nagradnoj igri Beseda odgonetavalo značenje riječi: gumirabika, plest, počinut, prč i presmudit, a pristiglo je tridesetak točnih odgovora.

Kolo sreće zaustavilo se na imenu g. Tomislava Šulekića pa čestitamo sretnom dobitniku – kojeg će kontaktirati uredništvo i predati nagradu koju je osigurala Katedra Čakavskog sabora Kostrena.

Da si pazila i dolila vode, ne bi ti zagorelo

Uredništvo portala Naša Kostrena sretno je kad zaprimi točan odgovor jer to znači da se besede čuvaju i rabe, a najviše nas vesele vaši kreativni i maštoviti odgovori.

Beseda presmudit izazvala je simpatična objašnjenja pa dok Ana Šimić kaže da se ulovilo jido za padelu, naš Jerko slikovito objašnjava i kako je do toga došlo:

Da si pazila i dolila vode kad je potrebno, ne bi ti se to dogodilo. Drugi put kad kuhaš, ne delaj druge stvari, nego samo kuhaj i ništa ti neće zagorit. Šteta obeda. Da su prokulice, ne bi me bilo briga, ali kalandraka da ti zagori, to je grihota!

Iako je usmeni zapis naših beseda kulturna, jezična i tradicijska vrijednost, igračica Dubravka Smiljčić kaže da za počinut nije trebala zvučni zapis jer ju svakodnevno rabe, a Tomislav Šulekić dodatno pojašnjava da se počinut mora poslije obilnog ručka, a svakako nedjeljom poslijepodne.

Živio prč!

Mužjak od koze, jarac ili prč  – naši su ga igrači ovako opisali:

Prč je jarac ki zna kako se skače na kozi da bude jarići. – kaže Čedomir Sochor, a Jerko objašnjava:  – Prč je izuzetno hedonistička životinja jer samo jede, odmara i jako puno prči. Da nema prča, ne bi bilo ni kozlića na ražnju za Uskrs. Lijep, ozbiljan, ljutog pogleda, prč ima svoj karakter, a koze mogu bit samo sretne što ga imaju. Živio prč – jarac!

Dragi igrači, sretno s besedama u listopadu, zaigrajte već danas!