KostrenaKulturaOpćina - prijatelj djeceŠkolaVrtić

Najveseliji proljetni tjedan priveden kraju

Završilo je još jedno izdanje najdugovječnije kostrenske manifestacije Proljeće u Kostreni. Bio je to uzbudljiv i sadržajan tjedan, prepun dječjeg smijeha i veselja, baš kako i priliči.

Proljeće u Kostreni održalo se od 24. do 28. travnja

Jubilarno dvadeseto izdanje Proljeća pružilo je dvadesetak aktivnosti kostrenskim osnovnoškolcima i vrtićarcima na raznim lokacijama po Kostreni, a u manifestaciji je sudjelovalo više od 450 djece.

Glavni cilj i vizija Proljeća je uključiti svu osnovnoškolsku i vrtićku djecu u programe i aktivnosti koji se svake godine iznova promišljaju, kako bi bili što raznolikiji i prilagođeniji njihovoj dobi. Programi koji se provode imaju edukativan i zabavan karakter te se djeci pružaju sadržaji od kulture, preko sporta i znanosti do civilne zaštite, ali i brojni drugi.

Ove godine na jubilarnom izdanju svako dijete sudjelovalo je na najmanje tri aktivnosti, odnosno na kino projekciji, predstavi i barem jednoj radionici.

Kino projekcije za svih

U kinu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji prikazano je sedam filmova. Filmovi su birani prema dobi djece i njima bliskim temama. Tako su 1. i 2. razredi pogledali Čudnovate zgode šegrta Hlapića, 3. i 4. Dnevnik Pauline P., a stariji razredi Ljeto kada sam naučila letjeti. Kako bi se učenicima približio i hrvatski animirani film, prije svakog dugometražnog filma, projiciran je Baltazar.

Projekcija Baltazara namijenjena starijim vrtićarcima odgođena je za idući tjedan zbog loših vremenskih prilika.

Program u Čitaonici realiziran je u suradnji s Javnom ustanovom Narodna knjižnica Kostrena, koja je Proljeću velika podrška od samih početaka.

Razvoj nove kazališne publike

Od samih početaka svog održavanja Proljeće najmlađima omogućava gledanje predstava raznih produkcija kako bi se razvijala mlada kazališne publika.

Dvadeseto proljeće ugostilo je četiri predstave: Šumska priča za vrtićarce, Mudra glava malog mrava za 1. i 2. razred, Drugačiji za 5. i 6. te Život s vagom za 7. i 8. razredi.  Sve predstave u sebi nose pouku koja je djeci prethodno u nastavi i predstavljena, a dotiču se njima važnih tema.

 

Edukacija i aktivnost

Kako ne bi bila samo pasivni promatrači, djecu se uključuje u edukativne sadržaje i radionice jer učenje kroz osobno sudjelovanje je uvijek najzabavnije, ali i najduže ostaje u sjećanju. Na taj način djeca osjećaju veću povezanost sa samim programom, a krajnji rezultati su bolji.

Tjedan je započet glazbom – edukativnim koncertom Čarolija ljudskog glasa na kojem su sudionici imali prilike isprobati jednostavne glasovne vježbe koje koriste i profesionalni pjevači.

Crveni križ Rijeka osmislio je i proveo radionice za starije razrede: 5. i 6. izrađivali su platnene vrećice od starih majica, dok su 7. i 8. izradili EM bio kugle s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje podmorja. Kugle se moraju sušiti idućih mjesec dana, nakon čega će biti bačene u more ispred kostrenske obale, a  to će učiti upravo osnovnoškolci koji su ih i izradili.

Član udruge Veli pinel, Edi Gustin s učenicima trećih razreda održao je likovne radionice na temu fraktala. Fraktali su specifična tehnika crtanja koja se nerijetko koristi i kao art- terapija. Radi se na način da osoba koja crta zatvori oči i prema uputama voditelja, u ovom slučaju profesora Edija Gustina, povlači liniju u kontinuitetu bez dizanja s podloge. Nakon toga kreće bojanje također prema uputama koje se odnose na korištenje boja susjednih ploha. Neobično i izuzetno kreativno.

Petak kao točka na i

Posljednji dan dvadesetog Proljeća u Kostreni, prema komentarima same djece, bio je najuzbudljiviji.

Na igralištu ispred škole održan je bogat program Sigurno kroz djetinjstvo u realizaciji MUP-a, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka  i Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Djeca od 1. do 4. razreda obilazila su postavljene punktove na kojima su dobila pregršt informacija. “Zemlja rizika”, „Ruksak katastrofe“, Sustav CZ i šatori točke su na kojima su najmlađi mogli naučiti o mogućim katastrofama i načinima kako se nositi s njima. U suradnji s Odredom izviđača „Sjever-jug“ podigli su šator, a oni najsretniji imali su prilike sjesti u policijsko vozilo i uključiti sirenu pod budnim okom djelatnika Policijske uprave Primorsko goranske.

Za kraj su upoznali potražnog psa Tomasa i njegovog vlasnika Matka koji im je prezentirao obuku i rad Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa. Naravno, svi su htjeli vidjeti Tomasa u akciji, a potom ga malo i pomaziti. Tomas i Matko posjetili su i DV Zlatna ribica, a oduševljenje naših najmlađih kostrenjana teško se možemo prenijeti riječima.

Program je organizirao Centar kulture Kostrena u suradnji s OŠ Kostrena i DV Zlatna ribica te kostrenskim udrugama, a pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.

U programu su sudjelovali: Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji, Javna ustanova Narodna Knjižnica Kostrena, KD Kostrena, Vanja Zelčić i Igor Vlajnić, Teatar Tirena, Udruga Hepatos, Produkcija Z, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Likovna udruga Veli pinel, Ekoregija Kostrena, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite Rijeka, MUP, Policijska uprava Primorsko-goranska, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa i Odred izviđača Sjever-jug.