MoreSport

Nakon 47 godina državno prvenstvo za šljuke ponovno u Kostreni

Od 1. do 3. listopada 2021. Kostrena je bila domaćin Otvorenog prvenstva Hrvatske za klasu Šljuka kao i tradicionalne Kostrenske regate za klase Optimist te ILCA 4 i ILCA 6 (nekadašnji Laser 4.7. i Laser Radial).

Prošlo je dugih 47 godina od posljednjeg državnog prvenstva za šljuke održanog u Kostreni, klase u kojoj je Galeb ispisao neke od najslavnijih stranica svoje povijesti. Osobito uspješan u ovoj klasi bio je dvojac Anton Grego i Simo Nikolić, a obitelj Grego tu je tradiciju nastavila i na ovom prvenstvu, na kojem su najuspješniji bili upravo Antonovi sinovi Bojan i Vlado Grego.

Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske nastupilo je šest posada. Po buri od 10 do 15 čvorova u petak su odjedrena dva plova. U subotu na žalost vjetra nije bilo pa nije održan niti jedna plov dok su u nedjelju po jugu od 5 do 10 čvorova odjedrena tri od pet predviđenih plovova. Najuspješnija je bila Galebova posada u sastavu Bojan i Vlado Grego, drugu poziciju zauzela je mještovita splitska posada u sastavu Luka Jerčić i Josipa Prosinečki dok su se na trećoj poziciji bili Galebaši Damir Vranić i Ivan Perović.

Pedesetak sudionika Kostrenske regate imalo je nešto manje sreće s vjetrom pa je održan samo jedan od planiranih šest plovova, što na žalost nije bilo dovoljno da bi se regata bodovala za županijsko prvenstvo.

Rezultati Kostrenske regate 2021.:

ILCA 4

  1. Grigor Pettener / JK JUGO
  2. Karlo Ugrin / JK GALEB
  3. Diego Merlin / JK KVARNER

Optimist

  1. Mika Maglica / JK GALEB
  2. Juraj Lencović / JK ISTRA
  3. Borna Mohač / JD VAL CRIKVENICA

Optimist do 12

  1. Juraj Lencović / JK ISTRA
  2. Aleksandra Ivanova / JK OPATIJA
  3. Dominik Tokić / JAHT KLUB PUNAT

Organizator regate je Jedriličarski klub Galeb iz Kostrene u suradnji sa Snipe Class International Racing Association (SCIRA) i Hrvatskim jedriličarskim savezom (HJS).

Ukupni rezultati objavljeni na mrežnim stranicama organizatora https://www.jkgaleb.hr kao i Facebook stranici kluba.

Među sudionicima Otvorenog prvenstva Hrvatske za šljuke bio je i predsjednik Jedriličarskog kluba Galeb Milko Volarić kojeg smo zamolili za komentar: – Osobito sam zadovoljan činjenicom da je nakon toliko godina u Kostreni ponovno održano prvenstvo za šljuke, klase koja se na velika vrata vraća na ovaj dio Jadrana i u kojoj je Galeb postigao najveće uspjehe u svojoj povijestiŽao mi je što nije bilo dovoljno vjetra, ali tako je to s regatama i jedrenjem i na to ne možemo utjecati.