KostrenaŠkola

Nastava Povijesti u Podhumu i Lipi

Odlična dugogodišnja suradnja UABA-e Kostrena i OŠ Kostrena nakon dvije godine pauze, ponovo je rezultirala izvanučioničkom nastavom u Podhum i Lipu.

Kad je COVID-19 napokon dopustio održavanje izvanučioničke nastave, nije trebalo dugo da Ljubomir Paškvan, predsjednik UABA-e Kostrena, organizira tradicionalan posjet učenika osmih razreda spomeniku u Podhumu i Memorijalnom centru „Lipa pamti“ u Lipi. – Budući da učenici 8. razreda u svojem kurikulu iz Povijesti uče o Drugom svjetskom ratu, terenska je nastava dopuna ishodima kojima se upoznaje lokalna povijest. – napominje profesorica Povijesti Ksenija Klovar Lukarić  te ističe da je g. Ljubomir Paškvan održao osmašima predavanje o doprinosu Kostrene Narodnooslobodilačkoj borbi, a zatim su posjetili spomenik „Podhumskim žrtvama“ te Memorijalni centar „Lipa pamti“.

Spomenik u Podhumu podsjetnik je na snažnu odmazdu talijanskih fašista koji su, nakon što su partizani ubili talijanske učitelje, strijeljali sve muške žitelje Podhuma starije od 14 godina, a 800 staraca, žena i djece otpremili u koncentracijske logore, zaplijenili stoku i spalili cijelo selo. Velebni spomenik u kojem su simbolom štita predočene žrtve, djelo je akademskog kipara Šime Vulasa, a obnovljeno je 2021. godine zahvaljujući Primorsko-goranskoj županiji i općinama Čavle i Jelenje. Učenike su u Podhumu dočekali predstavnici UABA-e Čavle Jelenje te održali kratko predavanje o značenju spomenika kao sjećanju na žrtve i zalogu za stvaranje bolje budućnosti.

Memorijalni centar „Lipa pamti“ smješten je povijesno značajnoj zgradi prve pošte u tim krajevima, a zatim škole – muzejski karakter logičan je slijed kojim se Lipa sjeća tragičnog događaja u kojem su nacisti i fašisti gotovo zatrli selo. I ovdje je bila riječ o strašnoj odmazdi tijekom koje je ubijeno 269 civila, među kojima 96 djece – svi koji su se zatekli u svojim domovima, u svojem mjestu – bili su okrutno ubijeni, a selo je u potpunosti spaljeno. Preživjeli su samo malobrojni koji su se igrom slučaja toga 30. travnja 1944. našli izvan Lipe. Međutim, „Lipa živi“ – kako piše u Memorijalnom centru, danas broji stotinjak stanovnika te svjedoči o strahotama koje su se događale u našim krajevima tijekom Drugog svjetskog rata.

U vremenu kada pokušavamo pojmiti čiji su to interesi koji potiču netrpeljivost i ratne strahote, u trenutcima kada Ukrajina i Rusija pišu novu povijest stradanja, ova je terenska nastava ostvarila svoje ciljeve, a budu li naši osmaši, koji su zapanjeno poimali strahote stradanja nevinih mještana Podhuma i Lipe, stremili stvaranju ljepšeg, pravednijeg i boljeg svijeta – tada je zajednički cilj u potpunosti ostvaren.