Kostrena

Nastavljaju se ulaganja u povećanje kvalitete života u Kostreni

Odmah u prvim danima nove godine krenuli su novi projekti i donose se odluke kojima Općina Kostrena nastavlja podizati kvalitetu života u Kostreni.

Kroz narednih mjesec dana Vrh Martinšćice dobit će novo kvartovsko parkiralište za 11 osobnih vozila i površinom za postavljanje dodatnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Za svaku pohvalu je što se pri planiranju javnih površina vodi računa o pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Uređuju se sportska igrališta, lokalne prometnice i donose nove odluke kojima Općina Kostrena nastoji umanjiti negativne utjecaje inflacije i povećanja troškova života.

Povećanje novčanih potpora po rođenju djeteta

Prva među takvim odlukama koja je stupila na snagu 1. siječnja je ona o novčanim potporama po rođenju djeteta temeljem koje roditelji ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć po rođenju djeteta te s navršenih šest mjeseci života, kao i pravo na mjesečne bonove za dojenačku prehranu i opremu do navršene prve godine djeteta.

Novom odlukom iznosi jednokratnih novčanih potpora uvećani su za više od 80%. Za prvorođeno dijete umjesto dosadašnjih 265,45 € potpora sada iznosi 500,00 €, za drugorođeno dijete umjesto 398,17 € sada je 750,00 € te za trećerođeno i svako sljedeće rođeno dijete  663,62 € na 1.250,00 €. Novčana naknada po navršenih šest mjeseci djeteta povećana je sa 132,73 € na 150,00 €, a mjesečni bonovi iskoristivi u ljekarnama izdaju se od 1. siječnja na iznos od 30,00 €.

Informacije o uvjetima i načinu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu potporu po rođenju djeteta mogu se pronaći na mrežnoj stranici Općine Kostrena.

U pripremi su i druge odluke koje se tiču socijalnih mjera i jednokratnih pomoći čiji će iznosi također rasti.