KostrenaSportZanimljivosti

Nastavljena tradicija polaganja božićne jelke u podmorje

Klub podvodnih aktivnosti Kostrena tradicionalnim je polaganjem božićne jelke u kostrensko podmorje i podjelom priznanja najuspješnijim članovima zaključio sportsku i kalendarsku godinu.

KPA Kostrena službeno postoji od 1995. godine, a nastao je svojevrsnim spajanjem triju klubova – KPA Delfin i KPA Harpun iz Rijeke te tadašnje ronilačke sekcije ŠRD Kostrena. Pored mnogobrojnih uspjeha i kvalitetnog rada s djecom te nagrada osvojenih kako na državnim, tako i na međunarodnim natjecanjima, klub je prepoznatljiv i po božićnoj tradiciji kićenja jelke pod morem.

U utorak 22. prosinca u večernjim satima ispred klupskih prostorija u kostrensko podmorje položena je okićena božićna jelka. Uz članove KPA Kostrena, ronjenju su se pridružili i članovi i prijatelji iz RK AdriatiCro iz Zagreba. – Ideja je zapravo bila osigurati prvenstveno djeci, ali i ostalim članovima kluba, dodatan sadržaj za kraj godine. Nešto drukčije i zanimljivije, da ne bude sve suhoparno. – objašnjava predsjednik kluba Josip Bilić ističući da uvijek vlada velik interes za ovu božićnu atrakciju. Zbog epidemiološke situacije i propisanih mjera ove je godine ograničen broj ronilaca postavljao bor.

Dok je KPA bio na staroj lokaciji, u ronilačkom centru kod pizzerije Anić, kićenje bora odvijalo se po danu kao klupsko predbožićno druženje, a nakon preseljenja u novi objekt, na adresi Rožići 3, to je postalo noćno događanje.  – Za mene je to plus jer su mi noćna ronjenja daleko draža od dnevnih te su svakako zanimljivija i atraktivnija. Uglavnom, na taj način mi tradicionalno završavamo godinu. – zaključuje Josip Bilić.

– Najviše mi je žao djece iz kluba koja nisu mogla prisustvovati jer kada bismo samo djecu zvali, već bismo premašili brojku propisanu epidemiološkim mjerama. Njima to obično bude jako zanimljivo, a i zamišljeno je prvenstveno radi njih. To je događaj kojim završavamo sezonu iako mi nastavljamo sa zaronima i u periodu između Božića i Nove godine, no negdje je potrebno, makar simbolički, podvući crtu za kraj sezone.

Božićno drvce KPA Kostrena

U ponedjeljak 21. prosinca, u klupskim prostorijama održana je podjela sportskih priznanja članovima uz prigodne božićne poklone. Najbolji među seniorima bili su Ana Petrović i Dorian Palinić dok je najuspješniji u kategoriji juniora bio Frano Gudelj te mlađi junior Lovro Jakljević. Najuspješniji kadet  u 2020. godini bio je Andre Medić, a mlađi kadet Siniša Splait. Među dječacima prve dobne skupine (2011. i 2012. godište), rezultatima se istaknuo Leon Janković, a među dječacima druge dobne skupine (2013. godište i mlađi), Adrian Splait. Najuspješniji među veteranima bio je Josip Bilić.

Korona nije ugasila klupske aktivnosti

Ogroman nam je problem bio kada se iz Rijeke nije moglo doći u Kostrenu bez propusnice. Ja kao odgovorna osoba u klubu nisam uopće mogao doći do kluba. Gotovo dva mjeseca bili smo potpuno bez ikakva fizičkog treninga iako smo cijelo to vrijeme s našim sportašima imali online treninge, kao što imamo i sada. Svakodnevno održavamo radionice i treninge, naši sportaši odrađuju svoje zadaće i šalju nam videozapise, mi ih kontroliramo… Dakle, nismo bez aktivnosti; zakinuti smo, ali sukladno okolnostima preživljavamo i nastojimo biti što aktivniji.

Mnogobrojne aktivnosti i novi polaznici

Budući da su mnogi klubovi odustali od organizacije raznih događanja,  KPA  Kostrena i KPA Nevera iz Rijeke preuzeli su velik broj aktivnosti preuzeli na sebe. Tijekom ljeta bili su izrazito produktivni s ukupno više od 550 urona i bili su na većini održanih natjecanja. Odradili su i mnoštvo tečajeva, a jedan je od njih i tečaj za instruktore ronjenja na kojem je bilo 13 polaznika iz cijele Hrvatske, a među njima su i dvojica iz kostrenskog kluba. Uspjeli su održati i kamp na jezeru Lepenica u Fužinama, na kojem je bilo stotinjak djece.

U našu školu ronjenja upisalo se petero nove djece iz osnovne škole što je za nas najveći dobitak. Djeca su općenito najveće bogatstvo našeg kluba. Mi smo specifični po tome što djeca, kada dođu u naš klub, ostaju jako dugo. Izvrstan primjer je naš senior, Hrvoje Sedlar, koji je sada na fakultetu, a u klubu je od prvog razreda osnovne škole. Smatram da je taj kontinuitet glavna snaga našeg rada s djecom.