Da se ne pozabiKostrena

Nekad bilo… kostrenski toponimi

Kostrena obiluje toponimima i gotovo svaki kantunić ima svoj naziv, no neki polako ali sigurno padaju u zaborav, a neki su nečijom odlukom potpuno nestali, žive u sjećanju nas nekolicine koji smo ih „živjeli“ kao što su to i naši nonići i roditelji.

Jedan od toponima koji je „službeno“ nestao je Pristanišće – lučica i plaža koja je imala „pesak“, „grote“ i rivu. Na „pesku“ su bili prekrasni bijeli obluci, grote su bile kao stvorene za sunčanje, a riva je bila omiljeno sunčalište i kultno  mjesto za atraktivne skokove u more. U mom sjećanju još uvijek je i slika broda koji je pristajao uz rivu. Uz rivu su bile vezane barke, nekoliko batana, pasare, guci….

Moj nono Tone imao je batanu, barku koja je bila vezana na Pristanišću, kao i moj tata vezanu na istom vezu nakon što je ona nonotova „šla fondo“. Osamdeset i neke i tatina je batana „šla fondo“ pa je na vez došla „Istranka“ jer drvene barke više nisu bile u modi. Nakon nekog vremena „Istranka“ više nije bila vezana na Pristanišću nego u Lučici Stara voda iako se s veza nije pomakla niti za milimetar.

A Stara voda i Pristanišće nemaju  dodirne kopnene točke jer ih razdvaja plaža Zorin pesak.

To su nazivi kojih se sjećamo mi stariji, nazivi koji su bili dio našeg djetinjstva i odrastanja. Vremena se mijenjaju, mijenjaju se i nazivi, a ovo je način da pokušamo oživjeti sjećanje na njih i otrgnuti ih zaboravu. Poznajete li i vi neki stari kostrenski toponim?