Kostrena

Nemaš ti pojma, Koko, što je Pariz!

Na današnji dan prije 89 godina rođen je književnik i akademik Ivan Kušan, autor čuvenih romana o dječaku Ratku Miliću zvanom Koko.

Ivan Kušan rođen je 30. kolovoza 1933. godine u Sarajevu, a od 1939. živi u Zagrebu. Diplomirao je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti, a od 1980. do 1994. bio je profesor dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti. Radio je kao urednik književnosti i likovnih umjetnosti u Telegramu, urednik književnosti na Radiju Zagreb, uređivao je biblioteke Smib i Modra lasta, časopis Most i biblioteku HIT junior. Od 2002. godine bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je 20. studenoga 2012. godine.

Pisao je romane, drame, putopise, tekstove za kazalište, radio, televiziju i film. Njegova drama Svrha od slobode prikazana je 1971. na Dubrovačkim ljetnim igrama. Prevodio je s engleskog, francuskog i ruskog jezika. Kao prozaik za odrasle pripadnik je naraštaja krugovaša. Ipak je najveću slavu i ljubav čitatelja stekao romanima za djecu koji su digitalizirani u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici u Washingtonu.

Otkad je tiskan 1972., roman “Koko u Parizu” doživio je brojna reizdanja

Pustolovni dječji romani

U romanu Uzbuna na Zelenom Vrhu kao glavni lik javlja se dječak Koko koji će oduševljavati mlade čitatelje i u sljedećim djelima: Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Koko u Parizu, Strašni kauboj, Ljubav ili smrt, te Koko u Kninu. Nestašan, spreman na pustolovine, katkad neposlušan, ali simpatičan i uvijek razbarušene kose, Koka poznaju sva djeca: u popisima je školske lektire još od davne 1972. godine, a u trenutno važećem kurikulumu Hrvatskoga jezika obavezno se čita Koko u Parizu. Uz zbirku priča Strašni kauboj napisao je i poznate romane Domaća zadaća i Lažeš, Melita, roman o djevojčici koja izmišlja i čija bujna mašta stvara mnogo problema.

Roman o Koku detekcijski su, pustolovni i kriminalistički dječji romani koji se temelje na napetoj fabuli, domišljatosti i nadmudrivanju protivnika. Likovi su postavljeni u iznenadne situacije, a sveznajući pripovjedač zna sve o likovima i događajima, tumači ih i najavljuje. Kušanovi dječaci sa zagrebačkih ulica novost su u hrvatskom dječjem romanu. Simpatični su svi njihovi nestašluci jer ne prerastaju u zlo, a dječja pustolovina usmjerena je plemenitom cilju, to jest hvatanju prekršitelja zakona. Kušan se igra s temeljima zanata, preispituje očekivanja pa tako ponekad i sam ulazi u roman, a njegov je Koko postao pisac u romanu Ljubav ili smrt pa Kušan samo lektorira i uređuje. Čak i ono što se nikako ne smije napraviti: prikazati da je cijeli roman samo san – Kušan uspješno radi i njegova se originalnost prepoznaje i u sadržaju i izrazu. Duhovitost i brojne jezične igre, hiperbole i parafrazirane parodije ujedno i oduševljavaju i poučavaju mlade čitatelje.

Stvorio je dječji roman s napetom pričom, humorom, blagom ironijom, nestašnim gradskom dječacima sklonima igri i doživljajima. Na planu fabule, likova i stila, uvjerljiv je i autentičan. Njegovi junaci radoznali su i željni pustolovina, doživljavaju pulsiranje grada, stvaraju svoje svjetove, logikom i rasuđivanjem donose zaključke. Začetnik je novoga proznoga izričaja u hrvatskoj dječjoj književnosti o urbanim dječacima-detektivima koji rješavaju tajne i drže čitatelje u napetosti.

Prema Kušanovim su romanima dramatizirane kazališne predstave te snimljeni igrani filmovi, a sam je književnik dobitnik mnogih književnih nagrada, odličja i priznanja poput Odličja Danice s likom M. Maruića, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Večernjeg lista, Nagrade Grigor Vitez, Nagrade Ivana Brlić-Mažuranić te Nagrade Vladimir Nazor 1997. za životno djelo.

Naslovnu rečenicu: “Nemaš ti pojma, Koko, što je Pariz!” izgovara Kokov prijatelj Zlatko u romanu Koko u Parizu, a kako se ne bi dogodilo da i mi, odrasli, nemamo pojma o njihovim pustolovinama, predlažem odlazak u Knjižnicu Kostrena na čijim se policama mogu pronaći nezaboravna djela Ivana Kušana za djecu i odrasle.