BrodoviKostrenaMore

Neobičan brod u “Lencu”

Vozeći se cestom od Rijeke prema Kostreni, ne može se ne zamijetiti neobičan broj koji se već više od dva tjedna nalazi u Brodogradilištu “Viktor Lenac”.

Radi se brodu USS »Hershel ‘Woody’ Williams«, neobične konstrukcije i impozantnih gabarita, dužine gotovo 240 metara, koji će idućih mjesec dana dominirati bazenom našeg brodogradilišta, a jedan je od tri broda Američke mornarice koji su trenutno na remontu u Kostreni.

Izvor: USS Hershel ‘Woody’ Williams first major Navy ship to be based in Greece in decades – Opera News (dailyadvent.com)

U aktivnoj službi od 2020.

USS »Hershel ‘Woody’ Williams« služi kao ekspedicijska mobilna baza, a riječ je o posebnoj vrsti brodova koje je Američka ratna mornarica započela graditi prije nekoliko godina s ciljem da zadovolje potrebe i budu na dispoziciji njihovim flotama kad su udaljeni od svojih logističkih luka.

Brod je izgrađen u brodogradilištu NASSCO (National Steel and Shipbuilding Company) u San Diegu. Kobilica za ovaj, pola milijarde dolara vrijedan brod, položena je u ljeto 2016. godine; porinut je u more u listopadu 2017. godine, a isporučen četiri mjeseca kasnije, dok se u aktivnoj službi nalazi od ožujka prošle godine.

Brod je dug 239 metara, širok 50 metara i ima nosivost od gotovo 72.000 tona. Otvorena paluba, na kojoj može prihvatiti helikoptere i određene tipove zrakoplova, ima površinu od oko 4.800 četvornih metara.

Izvor: Expeditionary Sea Base USS Hershel ‘Woody’ Williams Commissioned into U.S. Navy – Naval News

Redovno održavanje u Kostreni

Uz USS »Hershel ‘Woody’ Wiliams« u »Viktoru Lencu« se trenutno nalaze još dva broda Američke mornarice i to aluminijski dvotrupci USNS »Trenton« i »Carson City« koji su na svom redovnom održavanju, a u Martinšćici ostaju još idućih barem mjesec dana, a »Carson« i dulje jer je tek nedavno stigao u brodogradilište. Na samom prijelazu iz 2020. u 2021. godinu u »Lencu« je na dvomjesečnom remontu boravio još jedan američki vojni katamaran, USNS »Yuma«, koji je isplovio koncem siječnja.

Izvor: Navy Accepts delivery of USNS Hershel “Woody” Williams > Naval Sea Systems Command > News