KnjižnicaKostrenaKultura

Noć knjige 2022. – Knjižnica Kostrena nudi zanimljiv program

Jedanaesta Noć knjige, koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), ove će se godine održati od 22. do 25. travnja.

Naša Knjižnica pripremila je zanimljiv program:

  • 22. 4. (petak) u 19 sati promocija knjige autora Borisa Rošića: AREA 051
  • 25. 4. (ponedjeljak) u 19:30 monodrama Pere Juričića: Po istinitom događaju; – produkcija Max teatar, Zagreb

Rijeka ima svoje tajne, odnosno svoje detalje skrivene na javnim mjestima. Upravo to otkriva nam Boris Rošić u svojoj knjizi AREA 051 koju će predstaviti u našoj Knjižnici u petak 22. travnja u 19,00 sati povodom Noći knjige.

Kako sam autor ističe, cijela priča krenula je kao dobra zabava: – Budući da se nije moglo putovati, najjednostavnije je bilo slobodno vrijeme utrošiti lutajući gradom, uz istovremeno otkrivanje i fotografiranje zanimljivosti koje su skrivene na javnim mjestima, dostupne svima, a poznate rijetkima.

Niz fotografija riječkih detalja koje bi Boris objavljivao na svom Facebook profilu uz pitanja: Znate li gdje se nalazi ovaj detalj sa slike? ili Što označava navedeni detalj? izazvalo je nevjerojatno zanimanje. Sve je na kraju rezultiralo tiskanim izdanjem knjige koja je u nepuna dva mjeseca od izlaska iz tiska pronašla svoje vlasnike. Naravno, čekamo novo izdanje!

Monodrama Pere Juričića Po istinitom događaju u produkcija Max teatra iz Zagreba autorski je projekt te prati retrospektivna događanja u životu jednog čovjeka od prvog sjećanja do umirovljeničkih dana, s puno životnih mudrosti. Predstava je posvećena velikom hrvatskom pomalo zaboravljenom glumcu Ivi Serdaru.

Ove godine manifestacija Noć knjige u znaku je SLOBODE, pojma koji propitujemo u čitavoj lepezi njegovih značenja, oslanjajući se pritom na knjigu.

Oda slobodi

O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige!

Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna.

Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme.

U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo.

U 2022. godini spominjemo se i dviju značajnih obljetnica: 400. obljetnice rođenja velikog francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena – zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun. U čast književnici Društvo profesora hrvatskoga jezika objavilo je trojezični zbornik “Sunčano inje pjesnikinje” u kojem je među tridesetak izabranih pjesama uvrštena i pjesma “Slutnje” naše profesorice iz OŠ Kostrena Ine Randić Đorđević.

Budući da u ponedjeljak započinje Tjedan dobre dječje knjige, Knjižnica Kostrena pripremila je bogat program za djecu, stoga pratite mrežne stranice Knjižnice i posjetite svoju knjižnicu.