Kultura

Noć muzeja 2023. – večer kulture

Popularna manifestacija ove je godine postala punoljetna – danas je 18. Noć muzeja koja se održava pod sloganom “Muzeji su važni”.

Večeras je onaj krasan dan u godini kada muzeji širom otvaraju svoja vrata nudeći na dlanu dašak kulture. Besplatan ulaz već 18 godina bilježi sve veći interes građana i ova je manifestacija doista ostvarila svoj cilj: popularizirala je važnost muzeja i privukla brojne posjetitelje.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

MMSU će povodom 18. Noći muzeja biti otvoren za posjetitelje od 18 do 23 sata. Posjetitelji će besplatno moći razgledati trenutnu izložbe Raffaele Crispino Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma te Ines Matijević Cakić Kuća bez temelja. U 19 sati održat će se besplatno vodstvo kroz obje izložbe, a u 19:30 te 20:30 sati nastupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica pod vodstvom koreografkinje i pedagoginje Kate Foley. Ansambl će izvesti sekvence koreografije ”Studija ptičje perspektive” koje će transformirati i prilagoditi postavu izložbe Raffaele Crispino.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja Rijeka

Ovogodišnjim će programom Noći muzeja PPMHP i njegove dislocirane zbirke ispričati priču o ulozi muzeja u zajednici. Njegov značaj za zajednicu i održivi razvoj pokazat će učeničkim koncertom, programima za djecu, obitelji i lokalnu zajednicu te programima koji su proizašli iz suradnji s građanskim udrugama. Mnogobrojne radionice, vodstva, mobilna i web aplikacija, promocije knjiga, korištenje muzejske građe te studentska praksa ukazuju na važnost muzeja za kvalitetno obrazovanje djece, mladih i odraslih. Muzej je također mjesto gdje ljudi u sigurnim rukama ostavljaju svoje uspomene i drage predmete koji će biti na izložbi „Akvizicije ’22“, a projekcijom „Restauracije ’22“ prezentirat će se restaurirane predmete.

Prirodoslovni muzej Rijeka

PMR nudi besplatan ulaz od 18 do 01 sat u noći uz toplo piće i kroštule. U 18 sati započinju kratke edukativne aktivnosti za djecu, predstavljanje muzejskih predmeta i stručno vodstvo. Od 19 do 21:30 održat će se zabavan kviz iz opće kulture, a moguće je zaigrati i društvene igre. Od 21:30 započinje koncert grupe Padre u akustičnoj varijanti s obradama Nirvane, Metallice, Foo Fightersa, The Ramonesa, Bob Marleya, The Beatlesa, The Rolling Stonesa i drugih stranih izvođača, dok su na tuzemnoj listi skladbe Majki, Psihomodo Popa, Dina Dvornika, Kud Idiota, Leta 3, Laufera itd.

Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeka imat će otvorene sve tri svoje lokacije. Palača šećera otvorena je od 18 do 24 sata za slobodno ulaženje, s time da je u 20 sati i u 22 sata organizirano stručno vođenje stalnim postavom posvećenim povijesti Rijeke. Organiziraju se i dvije radionice za djecu, u 20 sati i u 22 sata. Zgrada “Kockica” otvorena je od 18 do 24 sata i u njoj se može pogledati izložba riječkog slikara Dražena Filipovića Pegle “Linearno spiralne fuzije”. Izložba “Riječki torpedo – prvi na svijetu” otvorena je od 18 do 22 sata na Trgu Žabica, a za posjetitelje je organiziranio stručno vodstvo u 20 sati. Muzejske publikacije i suveniri mogu se u Noći muzeja kupiti uz popust.

Relativna galerija

Angažirana izložba “Teške boje – kratak let” u organizaciji Kreativne industrije Europe u Relativnoj galeriji na adresi Pomerio 18 predstavlja konceptualne radove koji ukazuju na različite probleme današnjice: ratove, krize, ekologiju, digitalnu alijenaciju, nepravde i nejednakost, kao i zahtjev da se aktivno reagira ne ove, koliko svjetske, toliko i probleme koji nas se u velikoj mjeri i osobno tiču. Izložba ugošćuje i nekoliko iskusnih i renomiranih autora koncepata – Dijanu Lukić, Marija Oberhofera iz Austrije te renomiranog konceptualnog i angažiranog umjetnika Nemanju Cvijanovića, kao posebnog gosta izložbe.Izložba se otvara 19:00 sati s pozdravnim govorom, u 19:30 počinje performans koji će trajati do 21:30, a nakon toga će biti samo razgledavanje izložbe.

Posjećujte muzeje jer muzeji su:

 • centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa
 • centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti
 • centri kulturne integracije i interkulturalne kompetencije
 • nosioci kulturne obnove
 • centri za razvoj društvene zajednice
 • centri istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija
 • centri motivacije i ishodišta za razvoj kulturnih i kreativnih industrija
 • centri ekonomskog utjecaja i generatori ekonomskog oporavka i održivog razvoja
 • važni nosioci promicanja znanstvenih činjenica o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama
 • generatori razvoja kulturnog turizma, održivosti zajednice i otvaranja novih radnih mjesta
 • ključni partneri u putovanjima i turizmu.

prema: https://noc-muzeja.hr/o-noci-muzeja