Kafé

Noćas spavamo jedan sat kraće! Počinje ljetno računanje vremena

U noći s 25. na 26. ožujka kazaljke na satovima pomiču se s 2:00 na 3:00 sata. Time se obilježava početak ljetnog računanja vremena.

Ljetno računanje vremena trajat će do 29. listopada 2023. godine kada će se u 3:00 sata kazaljke na satovima pomaknuti na 2:00 sata.

Iako je zimsko računanje vremena, u kojemu se još koji sat nalazimo, ono koje je originalno, ljetno računanje vremena uvedeno je radi boljeg iskorištavanja sunca. Možemo reći kako pomicanjem kazaljki na satu zapravo pomičemo mrak za jedan sat kasnije.

Razlog zašto se sat pomiče čisto je ekonomske prirode. Produljivanjem dana i odgađanjem mraka ostvaruju se velike uštede na svjetskoj razini u potrošnji primarno električne energije. Osim toga, bilježi se manji broj automobilskih nesreći, a jednako tako i smanjenje stope kriminala. No uz pozitivne, postoje i one negativne strane pomicanja sata. Najviše se ističe remećenje ljudskog bioritma što otežava svakodnevno funkcioniranje. Također, postavlja se pitanje kakav utjecaj ima pomicanje sata na mentalno zdravlje i raspoloženje.

Iako je Europska unija 2019. godine planirala donijeti odluku o prestanku pomicanja sata od 2021. godine, situacija u svijetu odgodila je njenu realizaciju. Prilikom iznošenja stavova, različite zemlje članice zagovarale su različite „satove“ kao metodu budućeg računanja vremena – tako su zemlje s juga Europe u globalu bile za ljetno računanje vremena dok su one na sjeveru zagovarale zimsko.

Kako god bilo, ono što je sigurno jest da noćas spavamo jedan sat kraće, stoga pripremite satove kako ne biste kasnili na sutrašnje obaveze.