Kostrena

Novi prostori Gradske knjižnice Rijeka

Prije desetak dana Gradska knjižnica Rijeka uselila je u moderne i funkcionalne prostore uređene u obnovljenoj zgradi bivše Tvornice duhana u riječkom Art kvartu Benčić.

Famozni “T-objekt” krije mnoge specifičnosti, a i put do knjižnice nije bio jednostavan. Ako vas zanima kako je zgrada postala knjižnicom te što sve nova knjižnica sadrži i kako se u njoj snalazi, saznat ćete na vođenoj polusatnoj šetnji koja se organizira još danas s početcima u 9 i 11 sati. Saznat ćete osnovne zanimljivosti: kako je cijeli blok oblikovala pomalo zaboravljena tvornica cigareta, kako je tekao složeni postupak rekonstrukcije s građevinske strane i što zapravo danas znači ovakva knjižnična zgrada. Prijava sudjelovanja nije potrebna, a šetnja počinje ispred zgrade knjižnice, glavnog ulaza u dvorištu “Benčić”.

Gradska knjižnica Rijeka ovim građevinskim zahvatom po prvi puta u povijesti dobila je funkcionalni, suvremeni i sadržajni oblik središnje narodne knjižnice koja će prije svega u daljnjem procesu radom na programima i uslugama nastojati stvarati dodanu vrijednosti i razvijati ulogu knjižnice i Art-kvarta “Benčić” kao centra kulture čitanja, društvenosti, kreativnosti i kvalitetnog slobodnog vremena.

U prizemlju zgrade nalazi se središnji korisnički pult, na kojem će se obavljati sve administrativne transakcije, a posjetitelji i korisnici mogu dobiti osnovne informacije o knjižnici te o čitavom  Art kvartu kojem se knjižnica nalazi. Cjelokupan prostor prizemlja oblikovan je oko koncepta stvaralačkog dnevnog boravka u kojem se s novim sadržajima nazvanima Rasadnik i Zvučnik stvara i kvalitetno provodi slobodno vrijeme.

Ujedno, upravo je u prizemlju i središnji prostor za susrete, razgovore, predavanja s književnicima, znanstvenicima, kreativcima koji će se odvijati na vizualno najvidljivijem mjestu u knjižnici, upravo s ciljem uključivanja što većeg broja građana u proces inspiriranja, učenja, razgovora i druženja kao i prostor čitaonice dnevnog tiska.

Jedna od većih novosti svakako je kreiranje koncepta Rasadnika, odjela za mlade koji se fizički nalazi u prizemlju s lijeve strane, a sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te u sinergiji s programom American Cornera Rijeka. Na njega se nadovezuje Zvučnik, odjel glazbe, zvuka i videa s filmskom i “gaming” sobom, prostor za glazbeni editing, probe bendova i  LP sobu s ponudom longplay ploča koja je oblikovana kao slušaonica. Dodatno sve oplemenjuje čitaonica, mjesto s dnevnim tiskom i časopisima za sve generacije, a koja u prizemlju funkcionira kao razgovorno i dinamično mjesto razmjene ideja.

Na prvom katu nalazi se središnji dio ponude književnosti i sve knjige potpuno su dostupne korisnicima što je jedan od najvećih razvojnih iskoraka s obzirom na dosadašnja prostorna ograničenja. Organizacija knjiga temelji se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom je fond potpuno postao okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno, na automatima postavljenim na svim katovima.

Na drugom katu nalazi se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Radno vrijeme knjižnice je:

ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 8 do 19.30 sati

četvrtkom od 10.30 do 19.30 sati

subotom od 8 do 13 sati.

Uz simboličnu cijenu godišnje članarine u iznosu od 7 eura imat ćete pristup knjižnom fondu od preko 150 000 naslova. Sigurno ćete pronaći nešto i za sebe!

Sadržaj i fotografije preuzete sa službene mrežne stranice Gradske knjižnice Rijeka www.gkr.hr.