Kostrena

“Novi Val” nova je kostrenska kulturno- umjetnička udruga

Početkom 2024. u Kostreni je osnovana Kulturno- umjetnička udruga “Novi Val”, nova udruga čija je osnovna namjera udruživanje i međusobna razmjena znanja i iskustva izrade keramičkih predmeta

Udrugu je pokrenulo 11 osnivača, najvećim dijelom stanovnika Kostrene, a trenutno broji 15 članova. Znanja i iskustva u radu s glinom stjecali su kroz godine na različitim tečajevima, radionicama i samostalnim istraživanjem. No, najviše zahvaljujući profesoru Borisu Roceu, pod čijim je mentorstvom većina napravila prve korake, ali i upoznala naprednije tehnike rada. U svom radu članovi su, pojedinačno ili kao pripadnici drugih udruga, sudjelovali u nekoliko vrlo uspješnih projekata odnosno instalacija na otvorenom prostoru. Također su imali priliku izlagati na skupnim izložbama, sudjelovati u lokalnim kao i međunarodnim manifestacijama i natječajima na kojima su pojedinci osvajali i nagrade.

Prvo javno predstavljanje novoosnovane Udruge bilo je 20. travnja ove godine u okviru manifestacije Štrigova 2024.,  a 18. i 19. svibnja sudjelovali su i na Festivalu lončarstva i keramike (FLIK) u Petrinji.

Članovi udruge “Novi Val” upravo završavaju s pripremama izrade 200-tinjak cvjetova, latica i listova božura od keramike za instalaciju “Božuri na Buri”. Instalaciju će, zajedno s partnerima, postaviti na manifestaciji Flora Art, koja se održava od 29. svibnja do 2. lipnja ove godine u Zagrebu na Bundeku.

U istom tom periodu, točnije 29. svibnja u prostorijama Društva Goranina Zagreb (Ulica kneza Branimira 33) članovi Novog Vala postavit će izložbu radova koja će biti otvorena do 20. lipnja.

Na Facebook stranici Novi Val Kostrena možete pratiti sve o aktivnostima i planovima novoosnovane kostrenske udruge, koja je u procesu primanja novih članova te im se svi zainteresirani zaljubljenici u keramiku mogu javiti.