Kafé

Obilježavamo 45. obljetnicu smrti Kralja Rock and Rolla

Na današnji dan obilježavamo 45. obljetnicu smrti Kralja Rock and Rolla – Elvisa Presleyja.

Elvis Presley američki je pjevač i glumac rođen 8. siječnja 1935. godine u američkom gradiću Tupelo. Potječe iz siromašne obitelji, no to ga nije spriječilo da postigne svjetski uspjeh i zavidnu karijeru. Nakon završetka osnovne škole u Tupelu, obitelj se seli u Memphis gdje Elvis upisuje srednju školu Humes High School. Krajem srednje škole počinje nositi svoju prepoznatljivu frizuru sa zaliscima, a za oblikovanje kose rabio je ružino ulje i vazelin.

Iako nikada nije imao formalno obrazovanje iz područja glazbe, Elvis već u osnovnoj školi pokazuje talent za pjevanje. Svoju karijeru započinje krajem srednjoškolskih dana – 1954. godine s tek 19 godina u studiju Sun Records u Memphisu. Iduće godine sklapa novi ugovor s RCA Victor, da bi već 1956. godine postao međunarodno poznat.

U početku je na Elvisovo umjetničko stvaralaštvo utjecala pop i country glazba te gospel glazba koju je čuo boraveći kao dječak u crkvi. Kao teenager na ulicama Memphisa došao je u kontakt s R&B glazbom koja je također ostavila utjecaja na Elvisovo kasnije stvaralaštvo.

Elvis je svojom glazbom pokrenuo novu eru američke glazbe i pop kultura koja je rušila postojeće društvene i rasne barijere.

Osim glazbom, Elvis se bavio i glumom. Tako je nastupao u brojnim gostovanjima na televiziji, a tijekom svojeg života glumio je u 33 uspješna filma. Održao je zavidan broj koncerata. Preminuo je 16. kolovoza 1977. godine u 42. godini života.

O uspjesima Elvisa Presleya najbolje govore brojke – više od milijarde prodanih ploča diljem svijeta, čini ga umjetnikom s najvećim brojem prodanih glazbenih zapisa. Za izuzetne doprinose glazbenoj industriji i diskografija za života je bio 14 puta nominiran za Grammyja, od čega je 3 puta i osvojio.